Nemoci jabloní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
kejikl - (11) - 156.241 (?), 22.6.2008 15:16, zobrazeno: 33218x
Dobry den, jsem sadar zacatecnik :)
Vysadil jsem 8 novych stromku, ale neco jim schazi.
Pokusil jsem se to nafotit.
Fotky jsou na http://Kejik.sweb.cz/
Problem mam s jablonemi, hrusni a tresni.
U jabloni to vypada na nejakou nemoc, hrusen a tresen mi pripadne ze neco ozira listy.
Najde se nejaky znalec ktery spravne diagnostikuje oc jde a poradi i co s tim?
Predem moc dekuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 22.6.2008 19:59
Myslím, že na tej jabloni je strupovitost a padlí.
Eradikatívny postrek v tejto fáze je niektorý sterol-inhibítor v kombinácii s kontakným prípravkom - dva postreky s odstupom 7 dní. Prvý - Rubigan+Syllit, druhý - Rubigan+Dithane. Konce napadnuté padlí (biely povlak) ostrihať a spáliť. Prípadne namiesto Syllitu - captan (Merpan)
Na to ostatné - požrané listy - nejaký insekticíd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 22.6.2008 20:10
Na druhém snímku jsou vidět mravenci pěstující mšice. Dá se to vyřešit mucholapkou na kmeni.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.34 (?), 2.7.2008 21:29
Teď, začátkem srpna, se mi na několika málo větvích jabloně objevily jakoby chuchvalce vaty.- Nevím, jestli je to nějaký druh plísně, nebo nějaký škůdce. Múže mi někdo poradit co to je a jak to případně léčit?
|
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 2.7.2008 22:01
To bude vlnatka krvavá. Tam je problém s likvidáciou, pretože vlnatka má svoju "voskovú ochranu" - biela vata, ktorá je nezmáčavá. Insekticídy nie sú dostatočne účinné, pretože sa cez tú vatu nedostanú. Preto sa doporučujú systémové insekticídy - mospilan. Ale aj tam je efekt neistý.
Moj dedo si zvykol namiešať Metathion+JAR a likvidoval ložiská štetcom. Ja to odmietam.
U nás sme síce o mesiac za Vami (ešte máme len začiatok července), ale tiež tento rok pozorujem výrazne vyššie napadnutie vlnatkou. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.34 (?), 2.7.2008 22:38
Děkuji mnohokráte za radu, už jsem to zjišťoval i jinde a Vy jste mi potvrdil, co mi již bylo řečeno.Zahradu mám v Lovosicích - tedy v zahradě Čech a příznivý klimat zde přináší i druhou - nepříznivou stránku, různí škůdci zde snadno přezimují a ovocné stromy trpí různými neduhy, ať jsou to plísně, padlí a i různí škůdci. Ještě jednou díky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.34 (?), 3.7.2008 21:15
Ještě jednou pro jekylla:
velice mne mrzí, že jsem pro výskyt vlnatky červené místo červenec udal srpen. Zabývám se plánováním dlouhodobě dopředu a vždy se musím soustředit, jaké vlastně momentálně je datum, byl jsem zřejmě trochu mimo a plácnul jsem bezmyšlenkovitě tento špatný měsíc.
|
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 3.7.2008 23:36
Mne to pripadalo až symbolicky trefné. Vždy sa tvrdilo, že Čechy sú pred Slovenskom...

V každom prípade, s tou vlnatkou je nutné niečo robiť. Aspoň sa pokúsiť. Malé ložiská sa dajú odstrihnúť a zlikvidovať. Postreky kontaktných insekticídov sú neisté a vyžadujú veľké množstvá nosnej kvapaliny. Vhodne je pridanie detergentu. Použitie systémového prípravku má svoju logiku, pretože - ako každá mšica - aj vlnatka sa musí niečim živiť. Takto je šanca, že systémový prípravok, ktorý je v tkanivách sa k nej dostane. (Ja mám postriekané mospilanom - proti obalečovi, ale mám pocit, že napriek mospilanu je vlnatka na vzostupe).
Ak sa nezvládne "nadzemné napadnutie" vlnatkou (teda aspoň jeho zbrzdenie), tak hrozí rozširenie napadnutia do "podzemia". Vlnatka v undergrounde napadne koreňový systém a to je neriešiteľná záležitosť. Vtedy záleží na podnoži. Niektoré podnože sú odolné (MM106,MM111,...) a niektoré sú vysoko citlivé (M9, M26,...)
Priebeh tohoto roku signalizuje, že budúce jaro bude nutné veľmi poctivé ošetrenie proti prezimujúcim škodcom (Oleoekolom).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.34 (?), 6.7.2008 21:27
S přátelským úsměvem a mírným pobavením píšu tuto reakci. Nemyslím si, že by Češi byli vždy před Slováky. Já jsem tyto národnosti nikdy nerozlišoval. Je to možná tím, že můj švagr byl Slovák a výborný chlap (bohužel již zemřel), moje sestra žije na Oravě a dále je to možná také tím, že jsme za Československé republiky byli tak vychováváni. Pak přišla ta pomlčka a tak dále až pan Mečiar a jeden náš (český) politik rozbili republiku (lidé jim měli rozbít ústa). Mnoho lidí - i já, jim to má za zlé. V minulosti jsem se v zaměstnání setkal i se Slováky, mohu říci, že to byli správní chlapi. Ale už dost.
Tu Vlnatku krvavou (u nás někdy zvanou červenou) jsem snad zlikvidoval. Měla ji pouze Princezna Luisa, tato jablka jsou taká nazývána "Bílé nádhérné". Nejvíce napadené výhony (bylo jich dost) jsem odstříhal a spálil, celý strom jsem postříkal přípravkem proti mšicím, do kterého jsem dal pár kapek jaru. Jinak jsem se letos ovocným stromům dosti věnoval, na jaře to byl Oleoekol, pak dvakrát postřik proti padlí, strupovitosti a obaleči. Proto mne překvapil výskyt Vlnatky. Pak jsem si uvědomil, že jsem se s ní v minulosti již setkal.
Jsem rád, že jste reagoval na můj dotaz, pochopil jsem, že jste odborník, který se touto problematikou zabývá ze své profese. Dík.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|