Na jakou podnož lze naroubovat jabloň

host - 135.230 (?)
1.4.2016 5:59

Kupte si typovou podnož - např. prodejstromku nabízí 5 ks podnože M26 za 100,- Kč

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Vlkodlak99 - (23) - 10.172 (?), 30.3.2016 20:47, zobrazeno: 17229x

jde mě o to že všude kolem a to i na mé zahrátce kterou se snažím už druhý rok trochu zušlechtit je spóstu jak spóustu lidí říká naletovích dřevin většinou jde o nějaký druh trnek a spoustu dalších nevím jak se v tom všem vyznat a poznat člověku je líto to tak nějak bez milosti vykopat roto se ptám jestli to mám opradu udělat nebo jestli se odnož s takovéto pláňky dá využít třeba pro nějaký roub možná by neškodilo i malé skolení o tom jak určity typ dřevin poznat ať se třeba nesnaží člověk naroubovat třešeň na jabloň a nebo jabloň na javor atd.. obrazně řečeno :-) možná je to pro většinu z vás uplně hloupá otázka na kterou není hodno odpovídat ale jako začínající zahrádkář amater se mě tahle myslenka vkrádá do mozku poslední dobou často kor když je doba roubování doslova za dveřma.. děkuji předem každé dobré duši co je ochotna mě poučit 

host - 58.15 (?), 30.3.2016 21:07

Bez fotky těžko radit...

Vlkodlak99 - (23) - 10.172 (?), 30.3.2016 21:24

fotododám zítra  

host - 168.81 (?), 30.3.2016 22:17

Dobrý den.
Nauka o dřevinách a poznávání dřevin. To je dendrologie. Předmět ve škole. Jako matematika. To se musíte naučit, jako ti studenti. Ovocných dřevin je jen pár. Tak je to snadné.
Nejjednodušší bude, když si připravíte vzorek větvičky a letorost z každého ovocného druhu. Z jabloně, hrušně, třešně, slivoně (u slivoně asi hned nepoznáte ryngli od švestky a švestku od durancie, ale to myslím, pro začátek nevadí), myrobalánu (myrobalán je taky slivoň, ale většinou jen podnožová a vypadá dost odlišně). Jestli jste z nížiny, tak i meruňku. Až se vzorky naučíte rozpoznat, tak to budete umět rozpoznat i v terénu. Můžete si přidat i pár nejčastěji se v okolí vyskytujících „divokých“ dřevin.
Vykopat, vyřezat již vzrostlejší stromky bez toho, abyste věděl co a proč likvidujete, je určitě škoda. Například švestky z náletu nebo odkopky bývají většinou stejně dobré (totožné) jako jejich matky. Ušetříte i čas se zapěstováním sázených švestek. Mladou jabloň, hrušeň lze snadno na místě přeroubovat a je to úspora řady roků. Pěkně rostlé myrobalány, durancie, špendlíky, ryngle, jablůňky, hrušničky a třešně jsou k extenzivnímu pěstování ovoce dobré podnože. Taky to dělám. Nikdy jsem žádnou podnož nekoupil. Takže se naučte rozpoznat, vytřiďte, přeroubujte na místě, případně přesaďte.
Pokud ale chcete přísné řady a spon, intenzivní pěstování, tak bude třeba úplná likvidace a nová výsadba. Ale když, jak píšete, nepoznáte švestičku a jablůňku, bude intenzivní pěstování daleko větší problém, než rozpoznání cca pěti mladých druhů dřevin. JG

Vlkodlak99 - (23) - 140.191 (?), 31.3.2016 22:59

Jde me i o to jestli jde naroubovat jablon na podnoz jine dreviny nebo jenom jablon na jablon hrusku na hrusku a svestku na svestku.. Nebo jestli je i nejaka mezidruhova moznost.. Napriklad na kminek trnky naroubovat nejakou tu svestku a podobne... 

Vlkodlak99 - (23) - 140.191 (?), 31.3.2016 23:02

Jinejma slovama... Jestli se da nejak experimentovat nebo je to jen ztrata casu...

host - 168.81 (?), 1.4.2016 0:07

Trnka obecná se jako slivoňová podnož nepoužívá. Asi to není dobré. Ve starším vláknu o tom psal tuším Dr. Vysloužil. Že to zkoušel. Experimentovat se určitě dá, ale u některých experimentů už to nemá cenu. Raději dělat osvědčené. Mezidruhové možnosti asi jsou, napadá mě hruška na hloh, aronie na jeřáb. Ale pro začátek raději to, co je vyzkoušené. JG

Vlkodlak99 - (23) - 104.50 (?), 1.4.2016 0:28

ok
dekuji za reakci ted uz clovek vi aspon trochu co a jak.. jen tak jestě posílám foto o jakem pralese je tu rec je to z casti zahrady na kterou jeste nebyl cas a stale jeste lezi ladem bez zasahu.. takto vypadala cela zahrada coz uz je nastesti minulost tzn cca 1000metru čtverečních naletovich drevin a ruznych odnozu atd buh vi ceho do toho sipky a ruzne housti... brrr hruza...

Vlkodlak99 - (23) - 104.50 (?), 1.4.2016 0:31

jeste jeden takovej hloupej
 dotaz jak si clovek muze napestovat co nejrychleji podnoz na jabluňku prijde mi ze seminka to bude na hodne dlouho nebo se pletu?

host - 135.230 (?), 1.4.2016 5:59

Kupte si typovou podnož - např. prodejstromku nabízí 5 ks podnože M26 za 100,- Kč

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz