Mix vřeteno z odrůd p.Buzrly

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?)
29.9.2024 16:03

Letošní úroda na mix.vřeteni.Spodní patro vřetene je prázdné. Sandra zmrzla a přeživší plody sklizeny.Střední část vřetene je mix Elizabet (Festina) s převahou Vanesy.Horní část odrůda Šarlota (Sissi).

Mimochodem v posledním čísle Zahradkář (říjen) je popis tří odrůd šlechtění p.Buzrly.Konečně ucelený popis těchto odrůd.Mě nejvíce zajímala doba sklizně.Škoda, že bylo použito poněkud nešťastné vyobrazení odrůd Elizabet (Festina) a Šarlota(Sissi).Jsou ve skutečnosti vizualně mnohem přitažlivější.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

mix vřeteno
mix vřeteno

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 9.10.2023 15:00, zobrazeno: 3315x

Nyní mohu založit toto vlákno.Zapěstování je v podstatě hotovo a plodnost již probíhá.První roub jsem dal na Jantar v r.2019,další rok další rouby.Bylo potřeba napěstovat roubovací materiál.

1 - roubování na terminál v r.2021 - asi 80% roubů

2 - zapěstované vřeteno po přeroubování a letošním jarním řezu

3,4 - letošní kvetení

5,6,7 - vřeteno s úrodou - v dolním patře Sandra, v prostřední zóně Vanessa a       Elisabet a v horní části Šarlota.Některé rouby ještě nezaplodily.U Elisabety zatím   jedno jablko - roubeno nejpozději.Používám názvy které dal svým šlechtěncům   p.Buzrla, poněmčelé názvy mě nezajímají.To jen pro provokatéry.

Zahradě zdar - Mičurin II (470.)

1 - Roubování 2021 - 80%
1 - Roubování 2021 - 80%
Zapěstované vřeteno po řezu - 2023
Zapěstované vřeteno po řezu - 2023
3 - květ 2023
3 - květ 2023
4 - květ 2023
4 - květ 2023
5 - úroda 2023
5 - úroda 2023
6 - úroda 2023
6 - úroda 2023
7 - úroda 2023
7 - úroda 2023

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2451) - 168.103 (?), 9.10.2023 15:26

pěkně Vám to roste.yes Kolik roubů jste na vřeteno narouboval? Z fotky se všechno poznat nedá. Ty odrůdy pana Buzrly neznám, ale předpokládám, že do spodní části jste narouboval ty vzrůstnější? V budoucnu budu muset dělat taky něco podobného. Jak jsem si letos vyzkoušel, roubování na pařízek má i svá negativa, nedokonalý srůst roubu a podnože je tak výrazný, že ačkoli přírůstky za rok jsou metrové, stačilo trochu více ohnout boční větev jednoho z roubovanců a komplet celý roub se mi vylomil. Nenahraditelná ztráta, nový obrost tak ke schroupání králíkům a podnož na vyhození. Takže roubování na pařízek už v příštím roce ne. Spíš přeroubování stávajících nerezistentů na rezistentní odrůdy, které už mám, vroubováním do celého vřetene, nikoli jen na terminál. Walter

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 10.10.2023 9:56

Toto přeroubování již zapěstovaného vřetene je tak trochu běch na dlouhou trať zvláště když si ještě musíte napěstovat rouby.Pokud lze roubovat s dostatečným množstvím roubů výrazně se doba zkrátí.Nepočítal jsem počet roubů ale během těch čtyř let jsem použil asi 30 roubů.Ne všechny se ujmuly a muselo se opakovat.Na spodní patro je lépe použít vzrůstnější odrůdy.Dle situace jsem použil v 95% roubování za kůru a zbytek kopulací.Žehráte na roubování na pařízek.To co jste napsal jinde, brzy jste odstranil fixační úvazek a proč ohýbáte v prvním roce obrost na rostoucím terminálu.Prvně terminál a druhým roce střih na rozvětvení.Mám čtyři stromy roubované na podnožový pařízek za kůru a dva na podnožový letorost kopulací.K vylomení nikdy nedošlo.No a zdůraznění rezistence pro mě nemá žádný význam zvláště když je to podáváno zahradkářům skoro jako všelék.Opak je pravdou očemž se mnozí přesvědčili a budou přesvědčovat.Ona příroda nespí vytváří nové rasy houbových chorob (strupovitosti) a tato umělá rezistence je potom naprd.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2451) - 168.103 (?), 10.10.2023 10:19

Pane Mičurine, děkuji Vám za reakci, jsem rád, že si s Vámi mohu vyměnit názory, je to pro mě přínos a možnost získat nové zkušenosti. Při roubování na pařízek jsem použil tří, někdy i čtyřočkové rouby a během sezóny i ze spodních oček vyrazily výhony, silné jak konkureční výhony. Nechtěl jsem je odstraňovat a zároveň jsem chtěl zabránit, aby přerostly terminál. Proto jsem je odklonil, vyvázal v úhlu asi 40° a nechal volně pokračovat v růstu. Při mém způsobu pěstování vřeten mi nebude vadit, když plodonosný obrost bude vytvořený níže, než je běžným zvykem, třeba už v 0,3m nad zemí. Walter

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 10.10.2023 12:00

Pane Waltře rozumím Vašemu postupu a všiml jsem si zapěstování vřetene již s pupenů roubu.Pokud Vám to vyhovuje neni co řešit.Výšku obrostu si řídí pěstitel.Není přece nutné dodržovat výšku kmínku dle zadaných pravidel pro jednotlivé tvary stromků.No a že se něco občas vylomí není nutné zavrhovat tento postup a roubování.I nezdar je poučení a pěstitel hledá příčinu hlavně u sebe.A o tom je ovocnařina.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 8.11.2023 13:41

Když jsem před léty vybíral stromek na vytvoření mix.vřetene dbal jsem na jeho zdravotní stav.Vybrané vřeteno bylo bez chyb.Po pěti letech zapěstovávání se konečně dostavila plodnost a radost.Před týdnem se dostavil šok.Všiml jsem si v místě roubování tmavého a mokrého místa.Při dotyku postiženého místa struktura jak houba, drolilo se v barvě kokosového vlákna.Prostě postižení krčkovou hnilobou.Drátěným kartáčm jsem rajbloval postižené místo až na dřevo a vyčistil.Okamžitě ošetřil měďnatým přípravkem.Včerejší kontrolou (viz.příloha) zjištěn mnohem lepší stav bez mokvání a poškození pěkně zaschlé.Na jaře měď zopakuji a budu doufat v potlačení rozvoje hniloby.Neošetřím balzámem, nezavážu, nechám dýchat.Kdysi jsem podobně napadený stromek Elstar zachránil, rána zaschla a zdravé pletivo se od poškozeného místa zavalilo a funguje dál.Snad se to podaří i tentokrát.

mix.vřeteno
mix.vřeteno

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 27.7.2024 16:48

Loni jsem uveřejnil postižení mix vřetene krčkovou hnilobou.Po dvojím ošetření mědí a jednou sírou jsem nechal ránu otevřenou.Rána během roku pěkně zaschla a nastal včera čas na konečné ošetření.Odstranění zaschlého napadení nožem do zdravé části kmene a dvakrát ošetřeno roztokem octa a vody. Nakonec zamazání přípravkem na zatírání ran.Zda se zadaří prokáže čas.

loňké hrubé ošetření
loňké hrubé ošetření
rána po dočištění a ošetření roztokem
rána po dočištění a ošetření roztokem
zamazání štěpařským přípravkem
zamazání štěpařským přípravkem

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 29.9.2024 16:03

Letošní úroda na mix.vřeteni.Spodní patro vřetene je prázdné. Sandra zmrzla a přeživší plody sklizeny.Střední část vřetene je mix Elizabet (Festina) s převahou Vanesy.Horní část odrůda Šarlota (Sissi).

Mimochodem v posledním čísle Zahradkář (říjen) je popis tří odrůd šlechtění p.Buzrly.Konečně ucelený popis těchto odrůd.Mě nejvíce zajímala doba sklizně.Škoda, že bylo použito poněkud nešťastné vyobrazení odrůd Elizabet (Festina) a Šarlota(Sissi).Jsou ve skutečnosti vizualně mnohem přitažlivější.

mix vřeteno
mix vřeteno

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 11.3.2025 12:04

Včera jsem ostříhal vřeteno.Nabízím porovnaní stavu vřetene po masivním přeroubování po větvích a včerejší stav ze tří pozic.Vřeteno je vlastně hotové a plodící.Starost mě dělá napadení krčkovou hnilobou kterou jsem loni léčil.Na jaře je léčený srůst pevný bez příznaků houbovité konzistence a ošetřeno okolí opět mědí. Snad se to úsilí vyplatilo.

20201
20201
2025
2025
2025
2025
2025
2025

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1838) - 165.146 (?), 30.9.2025 10:07

Trochu jsem měl obavy jak se zachová vřeteno po léčbě krčkové hniloby.Plody jsou o trochu menší ale to přisuzuji spíše kvetení při jarních mrazících.Takto se zachovalo více odrůd.Ještě není vyhráno ale zdá se, léčba krčkové hniloby se zřejmě podařila.Přesto při ošetřování broskvoně mědí vždy ošetřím i inkriminované místo.

Buzrlovo vřeteno
Buzrlovo vřeteno

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky >