Má cenu ji zachraňovat?

host - 153.9 (?)
11.4.2014 1:00

Bohužel mám s rakovinou dost zkušeností, jako spousta pěstitelů s těžkou jílovitou půdou. Snažím se napadené místo očistit až do zdravého (nečernajícího) dřeva, pak desinfekce (používám Sulku, ale asi pomůže i něco jiného) a po zaschnutí zatření Stromovým balsámem. Někdy je to účinné. Mám takovou odvážnou teorii, že se jedná o nakažlivou chorobu a že když ze zahrady vymýtím střediska nákazy, rozšiřování choroby se omezí až pozastaví. Rubín bývá napadán dost často. Připisuji to malé mrazuvzdorností této odrůdy a po namrznutí pletiv se strom stane snadněji obětí napadení. Taky z tohoto důvodu hnojím dusíkem jen velmi opatrně, až vůbec, raději dostatek draslíku na lepší vyzrávání pletiv. Rubinola je prý odolnější (zatím mám jen mladé stromy této odrůdy a to, že zatím nemají rakovinu, ještě moc neznamená).

Máme zahradu ve svahu, takže provzdušňování půdy obrýváním stromů kolem kmenů by vedlo jen ke splavování půdy pryč, ale výše uvedeným postupem plus prosvětlováním korun stromů se daří chorobu dost omezit.

V podstatě máte dvě možnosti. Buďto se s chorobou na zahradě víceméně smíříte, stromy necháte dožít (ony budou ještě nějaký čas rodit celkem kvalitní ovoce, dokud budou schopny vyživovat plody), nebo jí vyhlásíte totální válku, všechno napadené dřevo (případně i některé stromy) dáte pryč a u nově pořizovaných odrůd budete brát v pozaz i mrazuvzdornost a odolnost vůči rakovině. KAŽDOU ránu na stromě budete pečlivě zatírat stromovým baslámem a nebudete zakládat kompost pod jeho korunou. Provzdušňování půdy, přidávání písku a kompostu při výsadbě nového stromu a pod. by mělo taky pomoct, ale s tím nemám moc zkušeností.

JZ

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 153.9 (?), 11.4.2014 1:00

Bohužel mám s rakovinou dost zkušeností, jako spousta pěstitelů s těžkou jílovitou půdou. Snažím se napadené místo očistit až do zdravého (nečernajícího) dřeva, pak desinfekce (používám Sulku, ale asi pomůže i něco jiného) a po zaschnutí zatření Stromovým balsámem. Někdy je to účinné. Mám takovou odvážnou teorii, že se jedná o nakažlivou chorobu a že když ze zahrady vymýtím střediska nákazy, rozšiřování choroby se omezí až pozastaví. Rubín bývá napadán dost často. Připisuji to malé mrazuvzdorností této odrůdy a po namrznutí pletiv se strom stane snadněji obětí napadení. Taky z tohoto důvodu hnojím dusíkem jen velmi opatrně, až vůbec, raději dostatek draslíku na lepší vyzrávání pletiv. Rubinola je prý odolnější (zatím mám jen mladé stromy této odrůdy a to, že zatím nemají rakovinu, ještě moc neznamená).

Máme zahradu ve svahu, takže provzdušňování půdy obrýváním stromů kolem kmenů by vedlo jen ke splavování půdy pryč, ale výše uvedeným postupem plus prosvětlováním korun stromů se daří chorobu dost omezit.

V podstatě máte dvě možnosti. Buďto se s chorobou na zahradě víceméně smíříte, stromy necháte dožít (ony budou ještě nějaký čas rodit celkem kvalitní ovoce, dokud budou schopny vyživovat plody), nebo jí vyhlásíte totální válku, všechno napadené dřevo (případně i některé stromy) dáte pryč a u nově pořizovaných odrůd budete brát v pozaz i mrazuvzdornost a odolnost vůči rakovině. KAŽDOU ránu na stromě budete pečlivě zatírat stromovým baslámem a nebudete zakládat kompost pod jeho korunou. Provzdušňování půdy, přidávání písku a kompostu při výsadbě nového stromu a pod. by mělo taky pomoct, ale s tím nemám moc zkušeností.

JZ

host - 153.9 (?), 11.4.2014 1:41

Ještě pro Marii Kláru:

Pokud mohu posoudit z fotky, jedná se o mrazové poškození, které chce vyčistit pokud možno do zdravého dřeva a odstranit kůru, která by dělala "kapsy" pro vodu a vlhkost. Po následné dezinfekci a ošetření stromovým balsámem by se rána měla začít pěkně hojit. Jenže přes zimu růst hojivých pletiv ustane, ale rakovina postupuje dále. Proto je většinou rozhodující stav druhý rok zjara - hojení prostě musí být rychlejší, než případná rakovina (případná proto, že ve Vašem případě to na rakovinu zatím moc nevypadá). Pro rakovinu, jak ji znám, jsou typické pokusy stromu o závaly rány, které ale přes zimu díky postupu rakoviny odumřou a další rok se dělají na ještě zdravých místech dále od centra napadení. Vznikají tak postupně "uhýbající" odumřelé závaly, až nakonec rakovina zaškrtí celou větev či kmen (viz třetí obrázek u prvního příspěvku - jsou patrné tři postupné pokusy stromu o zával rány, každý dál a dál od ohniska, jímž pravděpodobně byla odříznutá větev a neošetřená rána).

Peckoviny se mi rakovinou ještě nenakazily (klejotok je snad něco jiného) a hrušeň si s ní kupodivu většinou poradí mnohem lépe, než jabloň.

JZ

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 11.4.2014 9:34

Děkuji JZ za reakci. Rakovinu znám jen z obrázků a typicky to právě moc nevypadá. Závaly se kolem postižení netvoří, naopak nemoc odhalím až podle propadlého místa na kmeni či větvi. Kmen či větev se v některém místě jakoby vcucne a odříznutím kůry kolem rány objevím tenhle tmavě hnědý flek jdoucí vždy až do nitra stromu. Navíc to právě nevypadá jako poškození zvenčí, ale spíš zevnitř stromu. Prochází, jak jsem psala, středem jinak zdravé větve. 

První ošetřený strom (Ametyst) ošetřenou velmi rozsáhnou ránu hojí, ale propadlina se zase objevila jinde. Zatím raší zcela normálně a loni měl zdravá jablka. Stejně tak druhý postižený strom (Rajka) a třetí, kde je zatím postižení nejmenší, jímž je bohužel Vámi zmiňovaná Rubinola. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz