Lepidlo na ovocné stromy - dlhodobo

Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 246.226 (?)
3.10.2020 11:06

Taky ho používám a je to sice poněkud škaredé, ale stromy rozhodně neumírají. Mravenci nemohou chránit mšice, což přináší zlepšení na jaře při růstu nových listů.  Bohužel hodně škůdců si stejně přiletí a naklade housenky bez ohledu na lepový pás.

Na druhou stranu - některé stromky se mi už rozrostly a začaly se dotýkat okolních ozdobných trav a jiných vyšších sousedních rostlin (mám málo místa na pozemku a rostliny natěsno) a tudíž ochrana lepem přestala fungovat (ale až v létě, kdy sousední trávy a kytky vyrostly). Letos jsem zjistil, že tyto stromky na tom nejsou nikterak hůř.  Většinu poškození ovoce(broskve, jablka) stejně nakonec způsobuje hmyz nabodnutím a vyžíráním a dílo dokonají následné houby či plísně. Takže si říkám, jestli má vůbec cenu lepidlo patlat. Zatím ho ale pořád patlám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 204.104 (?), 2.10.2020 11:37, zobrazeno: 1293x

Dobrý deň, má niekto skúsenosti s dlhodobým používaním lepidla proti škodcom priamo na kôru stromov niekoľko rokov po sebe? Či to nezniči kôru pod lepidlom. Počul som názor že kôra pod lepidlom nemôže dýchať a strom postupne odumrie.

host - 189.109 (?), 2.10.2020 13:56

Ano, občas sem někdo podobné názory píše, ale ještě se nikomu nestalo, že by lepidlo strom poškodilo. I já jej některé roky používám. Strom má jinou barvu kůry, ale to je tak vše.

host - 91.196 (?), 3.10.2020 11:00

Mám odlišné osobní zkušenosti, některé -především mladé stromky, vykazují známky negativního vlivu nanášení lepu přímo na kůru, obzvlášť děje-li se tak opakovaně, je-li pokrývána větší plocha.

host - 169.198 (?), 3.10.2020 17:10

"vykazují známky negativního vlivu"

Můžete to nějak rozebrat, co si pod tím představit?

host - 188.142 (?), 4.10.2020 5:43

Dobry den.Použitie lepidla je dobra ochrana proti mravcom a mšiciam.Použivam lepidlo zo zahradnictva no už na viacerich stromkoch sa kora v mieste styku s lepidlom popraskala a oddelila sa od dreva.Teraz davam najprv strečovu foliu a až na nu lepidlo.V jeseni odstranim aby sa nezarila do kory ked strom hrubne.Miroslav.

Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 246.226 (?), 3.10.2020 11:06

Taky ho používám a je to sice poněkud škaredé, ale stromy rozhodně neumírají. Mravenci nemohou chránit mšice, což přináší zlepšení na jaře při růstu nových listů.  Bohužel hodně škůdců si stejně přiletí a naklade housenky bez ohledu na lepový pás.

Na druhou stranu - některé stromky se mi už rozrostly a začaly se dotýkat okolních ozdobných trav a jiných vyšších sousedních rostlin (mám málo místa na pozemku a rostliny natěsno) a tudíž ochrana lepem přestala fungovat (ale až v létě, kdy sousední trávy a kytky vyrostly). Letos jsem zjistil, že tyto stromky na tom nejsou nikterak hůř.  Většinu poškození ovoce(broskve, jablka) stejně nakonec způsobuje hmyz nabodnutím a vyžíráním a dílo dokonají následné houby či plísně. Takže si říkám, jestli má vůbec cenu lepidlo patlat. Zatím ho ale pořád patlám.

host - 17.78 (?), 4.10.2020 22:19

Mně letos nejvíc poškozovali meruňky mravenci, včely vůbec, vosy minimálně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz