Kdy otrhat Spartana?

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 230.100 (?)
16.9.2010 13:46

Dnes jsem začala sklízet zatím jen ty největší plody Spartana. Přitom jsem si vzpoměla na poučku, která by se Vám mohla hodit pro určení vhodné doby pro započetí sklizně Spartanů. Jablíčko vezmete zlehoučka odspodu do dlaně a převrátíte ho bubákem nahoru. Jestliže se stopka jablka lehce a ochotně oddělí od větvičky, je čas jablka otrhat, aby neopadala sama, nebo sklizeň za Vás neprovedl vítr. Zejména u Spartanů tato poučka platí dvojnásob. Ochotně oddělující se stopky Spartanů ani moc silný vítr nepotřebují, aby jablka z celého stromu v krátké době skončila všechna na zemi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 92.50 (?), 12.9.2010 9:16, zobrazeno: 25603x

Kdy otrhat Spartana? Jádra jsou jednou třetinou nahnědlá.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 32.154 (?), 12.9.2010 10:06

Teorie vhodnou dobu sklizně Spartana označuje konec září a počátek října. Loni jsem ho sklízela 22.září a byla to dobrá doba. Letos se na ně chystám již příští týden. Záleží na místních podmínkách, které nejsou všude stejné. Jsem v Polabí, 366 mnm. Vhodnou dobu sklizně Spartana není radno tak zvaně prošvihnout. Stalo se mi jednou, že strom shodil úplně všechna jablka na zem během jednoho týdne, přičemž na vině nebylo žádné mimořádně větrné počasí.  Jádra u mých Spartanů už jsou hnědá dokonale. Podle mého názoru máte ještě tak dva týdny čas, ale uvidíte co Vám poradí ostatní.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 13.9.2010 7:59

Spartan nepatří k těm zimním jablkům (jako Golden, Zvonkové, Starkrimson, Ontario aj.), které se mají česat co nejpozději. Doporučuji otrhat nadvakrát. Dřív sklizené plody vydrží paradoxně déle, ty později sklizené budou chutnější, ale k jídlu dozrají dřív.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 230.100 (?), 16.9.2010 13:46

Dnes jsem začala sklízet zatím jen ty největší plody Spartana. Přitom jsem si vzpoměla na poučku, která by se Vám mohla hodit pro určení vhodné doby pro započetí sklizně Spartanů. Jablíčko vezmete zlehoučka odspodu do dlaně a převrátíte ho bubákem nahoru. Jestliže se stopka jablka lehce a ochotně oddělí od větvičky, je čas jablka otrhat, aby neopadala sama, nebo sklizeň za Vás neprovedl vítr. Zejména u Spartanů tato poučka platí dvojnásob. Ochotně oddělující se stopky Spartanů ani moc silný vítr nepotřebují, aby jablka z celého stromu v krátké době skončila všechna na zemi.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz