Kdy a čím stříkat

host - 64.142 (?)
30.10.2008 12:20

Leta jsem pracoval v okolí Tušimický elektrárny 1 a 2. Tam byly plantáže jabloní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 4.162 (?), 20.2.2007 21:09, zobrazeno: 34025x
Chtěl bych poradit ohledně kouzelného postřiku na moje ovocné stromky...vím, že druhů je mnoho, ale já bych potřeboval...universál!!! prosím nesmějte se. Jsem zahradník víkendový, ale rostlinctvo miluji a trpím, když moje stromy trpí.... strupovitost, "skvrnitost listí", mechy...posledně jmenované jsem odstranil mechanicky, ale pro prevenci? poradte. Taky mám hodně červíků.......víte oni jsou červavé, ale když se to vypálí...hmmmm TO JE DOBROTA

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 20.2.2007 22:24
Jestli rostlinstvo milujete, nestříkejte ničím. I strupoovitost a dírkovitost jsou rostliny (nižší .- houby). To si dělám legraci, ale jen trochu. Univerzální postřik neexistuje, řešením je pěstování odolných a rezistnních odrůd, zejména pro víkendového zahradníka. Radím odstranit spadané listí, přiměřeně zúrodnit půdu a udržovat řídké světlé koruny.

host - 1.251 (?), 21.2.2007 9:49
Já bych se přidal taky k tomu nestříkat. Nebo když pokud stříkat, tak řekněme jedenkrát za rok, aby se těm jabloním trochu pomohlo, ne aby bylo vůbec nutné stříkat mnohokrát za rok, aby vůbec nějaká jablka byla. Zkrátka nelámat to těmi postřiky přes koleno. Ono sice ty postříky jsou testovány, ale nějaká rezidua v jablkách i v půde vždy zbudou, pak na tom budou ty jablka stejně nebo ještě hůř než kupovaná, protože ty se stříkají stejně, ale ty Vaše jabloně ještě mohou být "ošetřeny" škodlivinami z kouře z uhlí od souseda, zatímco ty kupované rostou na plantážích, kde bývají kouřící komíny daleko. Já bych doporučil v první řadě se ohlídnout do okolí do okruhu pár kilometrů, co za jabloně v podobně umístěných zahradách - severní, jižní svah, vlhkost, zastínění, prameny, stejná půda, zdárně roste a plodí a okopírovat to. Okopírovat znamená sehnat rouby a naroubovat, pokud to původně rostlo na vysokokmenu, tak zase na vysokokmen nebo polokmen, ne na zákrsek a případně i naopak. Nevyhýbal bych se ani naroubovat třeba odrůdy z nějakého zpustlého sadu v lese nebo z pláňky, pokud plodí a má chutné ovoce.  A v druhé řadě bych doporučil řekněme na polovině zahrady ty nové rezistentní odrůdy. Přitom  se ale musí počítat s tím, že ne všechno, co se koupí a zasadí, se osvědčí, záleží, jak se v tom místě daří jabloním. Asi hodně budou dělat i podnože, jabloň na slabě vzrůstné podnoži pro zákrsek bude prospívat jen v kvalitní půdě a postřiky bude vyžadovat, stejná odrůda na hodně vzrůstné podnoži typu A2 pro nějaký polokmen může klidně prosperovat bez postřiků i na méně vhodném stanovišti vedle vysokokmenů na podnožích semenáčkách  třeba z jaderničky. Je to i o sklizni.  Kdo chce obírat všechna jablka z židle, at si pořídí zákrsky a stříká je. Komu nevadí obírat ze žebříku a obírákem, at si pořídí jabloně na vzrůstných podnožích a pustí je tak do 6 metrů, aby je mohl ještě obrat. Komu by nevadilo, že se na nejlepší plody úplně nahoru do 10 - 15 metrů nedostane a posbírá je spadlé ze země, ať jde na vysokokmeny na semenáčcích.

host - 64.142 (?), 30.10.2008 12:20

Leta jsem pracoval v okolí Tušimický elektrárny 1 a 2. Tam byly plantáže jabloní.

host - 35.73 (?), 21.2.2007 12:44

Děkuji za rady.

Stromy jsem řádně prořezávám druhým rokem a myslím, že jsem koruny prosvětlil tak o 100 procent, snažím se jemně přihnojovat vlastním kompostem a jemně minerální výživu s přídavkem mletého vápence...to proti mechu, stromy jsou oškrabané, navápněné kmeny ..... tak asi letos ještě zkusím biojablka bez chemie...cha,cha.

Pěstování 3x zdar

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 23.2.2007 10:39
Souhlasím s oběma. Jen bych se nebál roubovat odrůdy s vysokokmenů na jiné tvary - teda s výjimkou těch, o nichž vím, že se to nehodí - Panenské, Matčino, Jadernička, aj.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz