Jarka

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2457) - 52.103 (?)
7.10.2025 15:15
Tak tohle je asi zbytečné komentovat. Každý má svou pravdu a já mohu souhlasit s vámi oběma. Určitě je dobré šlechtit rezistenty proti strupovitosti a snažit se snížit množství postřiků fungicidy v sadech velkopěstitelů. To, že se při absenci postřiků fungicidy dříve nebo později objeví jiné choroby, musí bÿt také každému jasné. Já to koneckonců dokladuji právě na Opálu, ale i na Lyře nebo Luně. Všechny tři odrúdy jsou rezistentní proti strupovitosti. Všechny ale u mě trpí sazovitostí, což pro mě znamenalo určité zklamání. Nutno ovšem dodat, že jejich plody nejsou sazovitostí napadené tak intenzivně, jako u nerezistentú, namátkou vyberu např. Golden Delicious, Melrose a Rubín. A ano, právě já jsem ten případ, který dosud nikdy neošetřil jabloně fungicidy proti dtrupovitosti a stále nejsem rozhodnutý. Možnou variantou pro mě je i přeroubování odrůd trpících strupovitostí a sazovitostí ve větší míře na odrůdy rezistentní.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1842) - 165.146 (?), 24.9.2024 9:01

Jarka - 2024 - plody z Verierovy palmety

Mrazy na palmetě přežily 3 plody.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Jarka
Jarka

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1842) - 165.146 (?), 6.10.2025 9:15

Jarka - 2025 - plody z Verierovy palmety

Letos je to lepší.Pěkné plody i bez rezistence.

Jarka
Jarka

host - 234.41 (?), 6.10.2025 11:37
Pěkné plody libovolné odrůdy se s chemickou ochranou fungicidy dají dopĕstovat, to není nic zvláštního. Rezistence je o něčem jiném - především právě o těch fungicidech. Pěkné plody Jarky bez fungicidů - to by bylo na klobouček...

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1842) - 165.146 (?), 6.10.2025 15:17

O čem je tedy ta rezistence.Podle mě hodně slibů a realita poněkud odlišná.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2457) - 52.103 (?), 6.10.2025 19:15
A stačily by na klobouček pěkné plody Gala Schnitzer bez chemického ošetření?🙂

host - 234.41 (?), 6.10.2025 19:36
Určitě ano, pane Walter. 👍 Vy sám ale dobře rozumíte výhodám pěstování rezistentů, protože se řídíte rozumem. Subjektivní dojmologie a iracionální předsudky na tom nic nezmění...

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1842) - 165.146 (?), 7.10.2025 12:06

Tak si to schrneme.Přes dvacet let se ovocnářům byje do hlav výhoda údajně rezistentních jabloní proti strupovitosti.Hlásali, nemusíte ošetřovat fungicidy.Už tehdy jsem upozorňoval, příroda to tak nenechá.Stalo se a Vf geny byly prolomeny tak to začali dávat do autu že se jedná jen o některé rasy. - to není dojem ale fakt.

Důsledkem neošetřování jabloní ovocnáři se nám hlavně v neošetřovaných lokalitách začal mohutně šířit houbový patogen ELFS poškozující plody. - to není dojem ale fakt.

V neošetřovaných sadech fungicidy se nám nově šíří nová pohroma skvrnitosti listů jabloní.Je to velmi závažné, můžete přijít v září o více jak polovinu olistění - žádný dojem ale fakt.

Méně závažné je v neošetřených výsadbách za vhodného počasí sazovitost jádrovin.Jedná se o kosmetickou vadu - to není dojem ale fakt.

Kde je tedy ta výhoda rezistentních odrůd.Už dávno je smazána.Důsledkem je při šlechtění dodávání dalších genů k vytvoření ploygennií odolnosti. Příroda si s tím také poradí a na konec to skončí u tvrdé GMO.To opravdu chceme?

Z uvedeného je snad jasné že rozumné použití fungicidů je předpokad kvalitní úrody a zdravotního stavu stromů - rezistent nerezistent.

host - 234.41 (?), 7.10.2025 12:10
No jo, předsudky mají velkou moc... Nenechte se oblbnout, pane Walter.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2457) - 52.103 (?), 7.10.2025 15:15
Tak tohle je asi zbytečné komentovat. Každý má svou pravdu a já mohu souhlasit s vámi oběma. Určitě je dobré šlechtit rezistenty proti strupovitosti a snažit se snížit množství postřiků fungicidy v sadech velkopěstitelů. To, že se při absenci postřiků fungicidy dříve nebo později objeví jiné choroby, musí bÿt také každému jasné. Já to koneckonců dokladuji právě na Opálu, ale i na Lyře nebo Luně. Všechny tři odrúdy jsou rezistentní proti strupovitosti. Všechny ale u mě trpí sazovitostí, což pro mě znamenalo určité zklamání. Nutno ovšem dodat, že jejich plody nejsou sazovitostí napadené tak intenzivně, jako u nerezistentú, namátkou vyberu např. Golden Delicious, Melrose a Rubín. A ano, právě já jsem ten případ, který dosud nikdy neošetřil jabloně fungicidy proti dtrupovitosti a stále nejsem rozhodnutý. Možnou variantou pro mě je i přeroubování odrůd trpících strupovitostí a sazovitostí ve větší míře na odrůdy rezistentní.

host - 146.133 (?), 7.10.2025 15:16

Taky bych se mohla pochlubit čistými plody bez fungicidů, ale iMHO to není moje zásluha, ale kombinace polohy, počasí a štěstí. Jitka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz