Jaké odrůdy do podkrkonoší
|
|
|
|
 |
 |
|
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář (122) - 67.254 (?) 22.11.2011 22:40, zobrazeno: 13372x
Dobrý den. Bydlím v rodinném domku se zahradou na Trutnovsku v 350 m nad mořem, v kotlině, půda jílovitá. Na zahrádce mám nově vysazené prvním rokem nové odrůdy jabloní - Rajku, Rubinolu, Topaz, Lipno a Melodii . Chtěl bych ještě na jaře 2012 vsadit asi 4 jablůňky. Myslel jsem si asi Rozelu, Angold, Sirius a pak již nevím možná Admirál. Chtěl bych poprosit, poradit jaké odrůdy - podnože by jste mi doporučovali do naší oblasti . Děkuji za odpověď O. Bakeš
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 23.11.2011 20:50
Záleží na tom, jaká je Vaše představa o vzrůstnosti těch stromů a způsobu jejich tvarování. Jestli to má být štíhlé vřeteno, volný zákrsek, čtvrtkmen a pod. Jak máte mnoho místa na zahradě, jestli zde chcete také případně sekat trávu atd.
Pokud chcete jen menší stromky doporučuji jen slabě vzrůstné podože M 9 nebo J-TE-E. Odrůdy na těchto podnožích zde, ve vých. Čechách, mají v každém zahradnictví. Ale, aby stromky na těchto podnožích dobře rostly a plodily, kolem kmene je nutný bezplevelný úhor (tedy i bez trávy, zejména v prvních letech po výsadbě). Jinak lze volit i podnože MM 106 nebo M7(ale i zde je třeba v prvních letech po výsadbě udržovat mísu be trávy a hlavně vytrvalých plevelů).
Odrůda Angold a Sirius je dobrá volba. Protože jste už vsadil Lipno, je zbytečné sázet ještě další podzimní či ranně zimní Rozelu. Doporučuji Vám pozdně zimní odrůdu Goldstar. Pokud jste náhodou z Vilantic, tak tam by šla i zimní výborná Otava.
Jestliže nemáte příliš zkušeností s řezem jabloní, nedoporučoval bych odrůdu Admirál, která velmi bujně roste, vyholuje větve a špatně se tvaruje, je zde nutný letní řez.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 23.11.2011 22:12
Dobrý den, všechny odrůdy, které již máte vysazené, jsou dobré, jen Melodie je specifická, má osobitou chuť a ne každému vyhovuje. Z dalších nám letos poprvé zarodila Rozela a byla překvapivě dobrá. Ostatní sice mám naroubované, ale ještě nezarodily, to bude muset posoudit někdo jiný.
Osobně si ale myslím, že největší problém budete mít s tím, že jste v kotlině - nebezpečí jarních mrazíků a zmrznutí květů. Naše zahrada je v podobné poloze, byť o nějakých 100 m výše, a nejspolehlivější odrůdou tu byla Vanda, která za posledních cca 15 let vynechala jen jednou. Abych trochu eliminoval nebezpečí pomrznutí květů, vysadil jsem loni podnože J-OH-A, které jsem letos narouboval různými odrůdami. Někteří odborníci totiž tvrdí, že květy odrůd na těchto podnožích tak snadno nevymrzají. Moc tomu nerozumím, ale tonoucí se stébla chytá. Stromky na této podnoži ale asi nekoupíte, protože pro školkaře je nepříjemná - podrůstá a zapleveluje školku.
Mimochodem nemáte v sortimentu žádné letní jablíčko. Co takhle Nela, Hana,...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.131 (?), 24.11.2011 7:13
Prajem dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, aké máte u Vandy skúsenosti s fyziologickou pihovitosťou? Chcel by som ju vysadiť, ale táto skutočnosť ma odradzuje. Ďakujem za odpoveď. Ján H.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 24.11.2011 12:07
Hostinné je trochu v mrazové dolině, záleží jestli jste trochu výš od Labe. Blaník by Vám tam měl jít, určitě Angold, doporučuji Goldstar, půjde Vám tam i Rubinola na podnoži MM 106. Pokud jste výše od Labe, půjde tam i Sirius.
S Orionem zkušenosti nemám. Melodii počítejte, že bude trochu kyselá a kdýž ji necháte dozrávat déle, tak padá. A je náchylná na otlaky, musíte ji trhat a brát do ruky s citem, jinak se Vám při skladování na plodech udělají nevzhledé fleky. Ale prý má ze všech odrůd nejvíce vitamínu C. Přesto jsem se s ní už dávno rozloučil.Já jsem od Dvora Králové.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář (122) - 67.254 (?), 24.11.2011 13:03
Dobrý den. Od Labe jsem asi cca 300 metrů v kotlině po pravé straně ve směru na Vrchlabí za zahradou je les se svahem, je tedy od severu chráněná, směr je k jihu a sluníčko tam krásně jde. Dříve měl otec nějaké starší odrůdy, jejichž názvy si nepamatuji (pouze vím Ontario). Nyní jsem je v období 3 let povyměňoval. Jsem pouze amatér a tak si nechám rád poradit. Chtěl bych nějaká sladší dobrá jablka - mužou být i nějaká navinulejší (manželka má ráda samozřejmě sladká), hlavně, aby vydržela a brzo se nekazila. V minulosti jsme s tímto měli špatné zkušenosti. Nějaké odrůdy podzimní, aby se nechali brzo jíst a poté nějaké další na ně navazující až do jara. Co si myslíte o odrůdě lipno , je dobrá, četl jsem, že údajně nic moc .Děkuji za každou radu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 24.11.2011 17:33
Z podzimních máte už vsazenu Rajku a Lipno. Tyto odrůdy mají nejvhodnější dobu ke konzumaci od konce října do konce roku, potom už ztrácí na chuti. Podobně je na tom výborná odrůda Blaník, kterou jsem Vám doporučil.
Pokud chcete odrůdu ke konzumaci v měsíci září, potom vsaďte Desert nebo Akane.Víc podzimních bych rozhodně nesázel, pokud je včas nezkonzumujete, ztrácí na chuti, i když se dají skladovat déle.
Z těch pozdně zimních, které by u Vás měly bez problémů vydržet do konce dubna bych doporučil Goldstar a Sirius. Jsou to spíš sladší, než kyselá jablka. Vyloženě sladký je Opál (ale nenechat mu příliš mnoho plodů na stromě, protože pak jsou drobné). P. Vysloužil zde někde uvedl, že sladší je také Luna, ale s tou nemám zkušenosti. Všechny tyto odrůdy je nejlépe konzumovat od začátku prosince do konce dubna, ale také záleží jak vhodný máte sklep.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|