Jak nejlépe pečovat o polokmeny

host - 1.251 (?)
24.9.2006 9:59

Dodávám ještě k předchozímu příspěvku:

Pokud chcete pěstovat jabloně extenzívně bez chemické ochrany, jako já . Na chemickou ochranu je polokmen asi moc velký.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 110.249 (?), 17.9.2006 20:13, zobrazeno: 4178x

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak nejlépe v tomto období pečovat o polokmeny. čím nejlépe přihnojit, zda okopat nebo obrýt a jak prořezat.Můžu použít králíčí hnůj?Moc děkuji za radu karel_klein@volny.cz

host - 1.251 (?), 24.9.2006 9:51
Asi nejdůležitější je u polokmenů a vyšších správný řez v předjaří. Jinak kořeny mají dost v hloubce, takže spíše rozhoduje přirozený obsah živin v celém profilu půdy než nějaké prihnojování na povrchu. Jedině snad kdyby se objevily poruchy vzniklé nedostatkem nějakého prvku. Nejlepší bude asi zakoupit si dobrou knížku o jabloních.  ta investice za to stojí.

host - 1.251 (?), 24.9.2006 9:59

Dodávám ještě k předchozímu příspěvku:

Pokud chcete pěstovat jabloně extenzívně bez chemické ochrany, jako já . Na chemickou ochranu je polokmen asi moc velký.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 24.9.2006 17:29

Je rozdíl, jestli  polokmeny pěstujete delší dobu anebo jste je právě získal (starší, možná zanedbané) s celou zahradou.
Králičí hnůj je lepší aspoň rok kompostovat, čerstvý není ideální ani hygienický. Část živin taky "vysmrdí" do vzduchu. Dobré je ho zapravit při podzim,ním obrytí stromů do půdy. Vyplatí se udělat rozbor půdy pod stromy. Něco se dá odhadnout podle rostlin, které pod stromy rostou. Prořezávejte až v předjaří, přednostně stromy, které letos neplodily (budou mít větší násadu květů). Odřežte přebytečné větve v místě rozvětvení.
  Obrytí stromů nutné není, ale stromům prospěje, zejména v chudších půdách. Vhodné je zkombinovat se zarytím kompostu příp. povápněním

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu20:20
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz