Také mám zkušenosti s vosami na všech stromech, ale nejvíce na Rubínu. K nim se přidružují sršni, nebo snad sršni jablko načínají první, a jakési kovově lesklé zelené mouchy jako masařky. Nechce se mi věřit, že by vám šly na Ontario, vždyť je na podzim tak kyselé, že jim nemůže chutnat. Je to jistě Ontario?
Pet lahve používám zavěšené na drátku za hrdlo. Žádné postranní otvory nedělám. Do každé lahve stačí decka piva. Žádnou extra značku. V Kauflandu někdy prodávají nízkalkoholické pivo za 1,90Kč. Zkoušel jsem ovocné šťávy, marmelády, víno, jablečný mošt čerstvý i nakvašený, ale celou tuto hostinu vosy vynechají a jdou na pivo. Praktikuji to tak, že obsah lahví alespoň jednou vypláchnu a nalíčím novou decku piva. Lahve věším na stromy včas, když začíná ovoce zrát. A ještě jeden poznatek se sršni. Také dělají velké škody. Ale každý si načne svoje jablko a létá do něj dokud nazůstane jen prázdná slupka. Když načaté jablko utrhnete, načne si jiné. To jsme s vnučkou vypozorovali při fotografování sršně na makro. Ještě jednu zajímavost: do těch lahví s jakoukoliv návnadou nejdou včely. Zdravím všechny diskutéry! Pavel Skála