Jabloň Vanda
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?) 29.10.2013 14:33
Každý rok nemusí vyjít odrůda stejně. Cením si na Vandě dobrých vlastností (plodnost, nenáročnost, velikost plodů, rezistence), ale většinou sáhnu po jiném jablku. Myslím, že velkou konkurencí pro tuto odrůdu je její kříženec Lipno, které se Vandě trochu podobá a v některých vlastnostech ji překonává.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 30.10.2013 12:08
Z Vandou je to nepříjemné překvapení. Ještě bych to chápal, pokud by se to stalo u mě, kde některé stromy nemají dostatek slunce, ovšem takhle nevím. Nezdá se mi, že by tenhle rok byl teplotně horší od toho předešlého. Naopak byly kvalitativně lepší výsledky u švestek i u některých broskví. Nebo snad máte někdo zkušenosti s letošní horší chutí u jablek? Lipno mohu posoudit jen "papírově". Když tedy dovolíte, tak bych vždy dal přednost před výrazně aromatickou Vandou, než před sice harmonickým, leč jen "dobrým až velmi dobrým" Lipnem. Ale pokud má Vanda takové to chuťové výpadky, tak nevím. Vypadá to, že u Miloše a u pana Vlastimila, Vanda ani nikdy této výrazně aromatické chuti nedosáhla. To bych se pak nedivil, že jí zrušili.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 13.12.2013 19:07
Co ale pozoruji, jsou chvalozpěvy na "hvězdné odrůdy", Rozelu, Rajku a další novinky, a to přímo tady v diskuzi od amatérských pěstitelů. Že by byli taky uplaceni temnými silami?
V tomto období už je Rajka "nevalná". Absence příchuti nevadila tak v říjnu až v listopadu, kdy byla příchuť nahrazena jakousi těžko popsatelnou plností a příjemně nenápadnou, nasládlou chutí, ale teď už tam není zhola nic. Taková Vanda, se sice více kazí, ale zdravé plody jsou v chuti stále mnohem "říznější", šťavnaté a velmi osvěžující.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 23.10.2014 7:18
Pane Petře, letošní rok Vandy byl asi její poslední - byla bez přírůstků, hodně světlé kožovité listy, nekrotizující rána na patě kmínku, odumírá. Stačil jsem jí "přehodit" na A2, tak ji nějak udržím, i když se pár let budu muset obejít bez plodů. Proto letos měla pouze pár plodů, ale ve standardtní kvalitě pro tuto odrůdu, takže velice dobré. Srovnání s Grávštýnským se mi nějak nedaří - dvě odrůdy, dvě výrazné chutě, ale asi bych se přece jen přiklonil ke Grávštýnskému i přes jeho některé nectnosti.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|