Jabloň usychá, dírky v kůře - škůdce?

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 16.250 (?)
23.7.2012 15:46

Jedná se o brouka Drtníka - zřejmě ovocného. Je to druh kůrovce který (spolu s larvami)  jako u smrků vyžírá žívé dřevo -lýko a strom může uschnout. Bojovat se proti tomu moc nedá. V odborné literatuře se dočtete, že napadený strom je nejlépe zlikvidovat. Někde jsem četl, že je možné omezit šíření injektáží systémového přípravku do dírek (např. Mospilan). Ovšem jestli to funguje -  toť otázka. Sám jsem u mladého stromku prováděl vyřezávání dírek a likvidaci brouků a larev. Jestli to pomohlo, těžko říct. Ovšem oproti loňsku zatím žádná větev neuschla.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Veselá Křižanov - (1) - 9.75 (?), 11.7.2012 16:20, zobrazeno: 7655x

Dobrý den,

vlastním zahradu s velmi starými stromy - zákrsky. Na jedné jaboni(šampion) jsem objevila dírky v kůře, dokonce oranžovou housenku. Strom usychá. Prosím o radu, o kterého škůdce se jedná a zda je nutné strom ihned pokácet - z důvodu zabránění přenosu na další stromy. nebo jakou jinou ochranu. Přikládám foto

host - 220.182 (?), 11.7.2012 17:09

Prozatím bych odřízla jen usychající větve, na starých stromech se toto černání kůry a usychání větví objevuje - už tu o tom bylo psáno (postřik Kuprikolem zjara a po opadu listů na podzim). Napadení škůdcem je podle mne až druhotná záležitost.           Lída

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 16.250 (?), 23.7.2012 15:46

Jedná se o brouka Drtníka - zřejmě ovocného. Je to druh kůrovce který (spolu s larvami)  jako u smrků vyžírá žívé dřevo -lýko a strom může uschnout. Bojovat se proti tomu moc nedá. V odborné literatuře se dočtete, že napadený strom je nejlépe zlikvidovat. Někde jsem četl, že je možné omezit šíření injektáží systémového přípravku do dírek (např. Mospilan). Ovšem jestli to funguje -  toť otázka. Sám jsem u mladého stromku prováděl vyřezávání dírek a likvidaci brouků a larev. Jestli to pomohlo, těžko říct. Ovšem oproti loňsku zatím žádná větev neuschla.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz