Jablon red delicius

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6678) - 128.44 (?)
27.3.2009 21:25

Mám jeden, asi Starkrimson, v 550 m. Plodí a dozrává pravidelně, strupovitost snesitelná. Ale -  má nesmírně krátkou dobu konzumní zralosti. Zpočátku je jako beton, pak krátce poživatelný a okamžitě zmoučnatí. Ale tak, že to není skoro ani do štrůdlu. Málokdy je rok, že v dobré kondici přečká vánoce. Pamatuju si na Starkingy, dovážely se někdy v době před 15 - 20 roky. Kupoval jsem si jedno jabko, když jsem šel z práce. Bylo velké jak dvě pěstě, voňavé, šťavnaté. Mám rád tu chuť. Teď je ani v zeleninách, ani v marketech nevidím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 19.208 (?), 27.3.2009 19:45, zobrazeno: 10729x

Prosim vas ma niekto skusenosti s touto odrodou?V obchodoch sa mi najviac paci tvarom aj chutou tato odroda ale neviem naroky na pestovanie.Sad mam v 450m/nm.Dakujem.Miroslav K.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 27.3.2009 20:56

Pěstoval jsem ho asi tak před třiceti lety bez valného výsledku. Na M9 ale v lehké půdě plodil drobné ovoce a strupatěl. V té době byla šlágrem jeho mutace Starking. Udržujeme ho dodnes, ale plodí drobné ovoce, které pro dokonalé vyzrání potřebuje velký počet slunečných dnů, tedy hodí se jen do teplých oblastí. V obchodní síti se nerozeznává Red Del.¨od Starking Del. Další z těchto odrůd ještě máme Starkrimson Del., který se odlišuje souvislým sytě červeným vybarvením. Je to třetí v řadě červených Deliciusů, kterému též vyhovuje teplé úprostředí v první, max v druhé zoně asi tak k meruňkám a broskvoním.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6678) - 128.44 (?), 27.3.2009 21:25

Mám jeden, asi Starkrimson, v 550 m. Plodí a dozrává pravidelně, strupovitost snesitelná. Ale -  má nesmírně krátkou dobu konzumní zralosti. Zpočátku je jako beton, pak krátce poživatelný a okamžitě zmoučnatí. Ale tak, že to není skoro ani do štrůdlu. Málokdy je rok, že v dobré kondici přečká vánoce. Pamatuju si na Starkingy, dovážely se někdy v době před 15 - 20 roky. Kupoval jsem si jedno jabko, když jsem šel z práce. Bylo velké jak dvě pěstě, voňavé, šťavnaté. Mám rád tu chuť. Teď je ani v zeleninách, ani v marketech nevidím.

host - 15.143 (?), 28.3.2009 7:52

pytam sa na red delicius preto lebo vydrzi dlhsie uskladnenie ale ak vyzaduje inu klimu ako u nas(beskydy) tak radsej nie.Poradte prosim odrodu ktora vydrzi az do jari konzumovatelna.Dakujem.  Miroslav K.

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 28.3.2009 11:16

Pro tuto vlastnost jsem před dávnými lety Starkrimsony vykopal. Už asi tři roky mne zvyklává odrůda Red Cap. Začátkem letošního roku jsem byl u pěstitele, který má asi 200 kusů této odrůdy. Byla to katastrofa. V této době byla dužnina naprosto rozpadlá. Vedle ze skladu s řízenou atmosférou perfektní. Což mne utvrdilo, že pro samozásobení to nejde.

Milan Boštička

host - 218.139 (?), 28.3.2009 19:56

som amater pestovatel - ovladam zakl, rez... atd . Polokmene Red Delicius a Golden delicius mi po 30 rokoch na podnoži A2 zacali robit problémy.  Nadm výška vyssia - mensie plody chrastavitost v norme, pôda plytka hnedozem... Po kmeňoch sa mi kôra začala akoby roztvárať na rôznych oddelenych miestach a zacat la odlupovať a zostavalo po nej cierne lozisko, ktore dalsim opadom kory sa zvačšovalo.  Vyrezaval som to do ziveho a zatieral, no po case sa opat vytvorilo to iste na inom mieste. Dnešny stav- ani jedna goldenka. co to bolo?

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 28.3.2009 22:58

Pro pána podepsaného PP. To, co jste popsal určitě není Starkrimson. Ten má mnohem delší skladovatelnost. Asi tak do konce března i déle. Ve skládce nevadne. A ty Starkingy musíte hledat v jiných obchodech. Prodávají se stále, většinou dovezené z Bavorska. Viděl jsem ale v obchodě univerzální označení "jablka červená".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz