|
Jabloň na odpis
|
|
|
|
|
|
|
|
Woodpecker - (24) - 60.170 (?), 29.5.2009 19:50, zobrazeno: 8841x
Dobrý den, úterní bouřka nám poškodila jabloň tak, že se musí porazit. Jelikož není ulomena celá větev, nejsem si jist, zda kácet hned, nebo až za rok. Myslíte si, že by jabloň mohla mít ještě letos úrodu?
Hlavní větev má blízko kmenu obvod 1 metr
Děkuje Láďa
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woodpecker - (24) - 60.170 (?), 29.5.2009 20:16
Děkuji, pane Skálo, na obrázku není poznat, že poškozená větev je jediná, která plodí. Kmen už další větev nemá a byl před několika lety zaříznut ve výšce několika metrů od místa viditelného ulomení. Tato jabloň to má již spočítané, čeká na poražení. Nevím, zda má cenu čekat na letošní jablka, nebo rychle jednat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.118 (?), 29.5.2009 20:24
Po doplnění rady Pavla Skály a přečtení další odpovědi Woodpeckera (objevily se mi až po odkliknutí mé odpovědi) doplňuji: pokud Vám jde o jablka na zlomené větvi, část z nich by snad "strom" ještě dokázal vyživit: dokud je větev částí vodivých pletiv spojena s kmenem (což je z obrázku vidět), pak se ji strom bude snažit vyživovat. (Větev bych však radikálně ořezal třeba na 1/2 zelené hmoty anebo ještě více).
Pokud tato jablka oželíte, jabloň bych skácel hned.
Josef.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.118 (?), 29.5.2009 20:11
Pokud není zbytek stromu zničen a pokud se nebojíte zlomení dalších částí stromu, pak jabloň není nuté hned kácet.
Podle způsobu lomu odlomené větve se však zdá, že vnitřní dřevo je křehké, napadené hnilobou (ale při velikosti tohoto stromu to už musí být napadené řadu let).
Pro dočasné zachování jabloně (pokud o to máte zájem) doporučuji zmenšit ještě nyní korunu ostříháním slabších větví na koncích kosterních větví (zakrácení třeba o 1-2 metry). Sníží se tak silové působení dlouhých větví - zkrátí se páka.
Josef.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|