Jabloň luna, opál sirius

host - 197.143 (?)
19.10.2008 22:54

Není lehká odpověď, sám mám doma Opál, ale teprv špičák. Nejsem ani pan Kotyšan z receptáře, nestor a stěny. ALe bude to chtít asi podnož M9 či M26. Sirius na MM 106 a jiných středních podnožích je silně vzrůstný. Mám dojem dokonce, že to je triploid. Opál je pouze středně vzrůstný. Důležité je asi, aby to byl Knip, který má pravoúhlé odklony od terminálu - lépe se vyvazuje. Co se týče vzhledu jablek a chuti tak jsou témeř totožné (goldenové typy), chuť sladká. Jen Opál má nerzivou slupku, lesklejší., silnější. Luna má slupku nejtenší. Pro skladování se proto hodí Opál. Sirius mám dojem, že vyhrál v degustaci první nebo druhé místo.

Juraj Kafka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 140.1 (?), 19.10.2008 21:15, zobrazeno: 40689x

Chtěl bych vyzkoušet jednu z těchto nových odrůd ale zdají se mi všechny podobné, jabloň bude ve stěně, nadmořská výška je 470 metrů prosím o radu zváště p. Kafku, Vysloužila, Zavřela, Boštičku a jiné znalce v tomto oboru děkuji za rady. F. Švejda

host - 197.143 (?), 19.10.2008 22:54

Není lehká odpověď, sám mám doma Opál, ale teprv špičák. Nejsem ani pan Kotyšan z receptáře, nestor a stěny. ALe bude to chtít asi podnož M9 či M26. Sirius na MM 106 a jiných středních podnožích je silně vzrůstný. Mám dojem dokonce, že to je triploid. Opál je pouze středně vzrůstný. Důležité je asi, aby to byl Knip, který má pravoúhlé odklony od terminálu - lépe se vyvazuje. Co se týče vzhledu jablek a chuti tak jsou témeř totožné (goldenové typy), chuť sladká. Jen Opál má nerzivou slupku, lesklejší., silnější. Luna má slupku nejtenší. Pro skladování se proto hodí Opál. Sirius mám dojem, že vyhrál v degustaci první nebo druhé místo.

Juraj Kafka

host - 161.138 (?), 20.10.2008 0:42

Snadno se vám tyto odrůdy zdají podobné. Vždyť u všech třech byl základem šlechtění Golden Delicius. Hlavní je u nich to, že jsou rezistentní ke strupovitosti. Ostatní vlastnosti jako vzrůstnost, opylování, doba zrání a skladovatelnost jsou rozdílné. Taky je chci zkusit, ale protože pocházení z Goldenu, budou asi potřebovat teplou polohu a tu jim moc zajistit nemůžu. Jinak jsem nenapsal, že všechny tři odrůdy byly vybrány z kříření Goldenu s Topazem. Pavel Skála

host - 140.1 (?), 20.10.2008 20:11

Dnes jsem volal do fimy Fytos a tam mě doporučili odrůdu do stěny a výšky 470 m odrůdu Sirius na podnoži m9,asi ji zkusím láká mě mimo jiné i poměrně dlouhá doba skladování F. Švejda

host - 16.164 (?), 17.5.2011 9:08

Ďuri a kedy dozrieva Sirius? :) Nikde to nemozem najst... Zuzana

host - 192.253 (?), 17.5.2011 20:59

Sirius dozrává v říjnu a vydrží do dubna.Z těchto odrůd se zdá nejchutnější Luna i když i Orion, Sirius a Opál jsou chuťově velmi dobré.Pokud je chcete do stěny, tak na podnoži J-TE-E nebo M9.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.5.2011 21:35

Mám Sirius i Opál, všechny stromky na zahradě mám ve tvaru štíhlého vřetene. Obě uvedené odrůdy mám 5.rokem. Oba mají skladovatelnost u mne do dubna-května. Sirius je v této době jednička, Opál je příliš sladký a zdrobňuje plody. Letos nebyla dobrá ani skladovatelnost, protože na podzim dobře nevyzrál. Ostatně ani Sirius nebyl takový, jako v předchozích letech. V říjnu u nás začaly noční mrazíky, tak jsem je sklidil, i když jsem věděl, že by ještě nejméně týden potřebovaly. Obě odrůdy mám na podnoži M 26, Sirius se tvaruje lépe.

Se skladovatelností to u mne letos vyhrál Jonalord(po Melrose), poslední plody konzumujeme v těchto dnech.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci8:55
Filtrace kohoutkové vody0:28
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz