Jablko podobné James Grieve



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?)
23.8.2012 11:12

James Grieve je velmi plastická odrůda. Rodí pravidedlně a hojně a to i v horších podmínkách. Nemá-li dostatek živin, ploidnost neklesne, ale jablka jsou  menší a víc kyselé. Na trhu je kromě základní varianty - žlutozelené plody s lehce žíhaným nevýrazným líčkem taky několik barevných mutací, více žíhané až celočerveně rozmyté barvy. Typické pro odrůdu JG jsou jednak růstové vlestnosti - velmi dobré obrůstání a nasazování na krátkých plodonočích, tak zn aky plodové. V době zralosti je slupka mastnáý (/u červených variet méně) a při jídle se odlupuje od dužiny. Typický je i kalich se sevřenými vztyčenými ušty.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 134.38 (?), 23.8.2012 8:38, zobrazeno: 32938x

Kedysy dávno sme mali neznámu letnú jabloň, ktorá dozrievala v druhej polovici VIII. Sadená bola možno ešte v 60. tych rokoch. Teraz som dostal od známeho na ochutnávku James Grieve a vyzerá to tak, že je to ono.Ale narozdiel od kamarátovho JG naše jablká boli väčšie a podľa niektorých členov rodiny aj viac vyfarbenejšie (mne by farba celkom sedela). Otázka: existuje odroda podobná James Grieve ale s väčšími (vyfarbenejšími) plodmi? Na internete som našiel iba klony James Grieve red a double red (naše jablká ale určite neboli celé červené). Existuje ešte druhá alternatíva: v pomológii je JG charakterizovaná ako odroda s veľkými plodmi, to by sedelo na moju jabloň a známy má teda inú odrodu s malými plodmi ale s rovnakou (podobnou) chuťou.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 23.8.2012 11:12

James Grieve je velmi plastická odrůda. Rodí pravidedlně a hojně a to i v horších podmínkách. Nemá-li dostatek živin, ploidnost neklesne, ale jablka jsou  menší a víc kyselé. Na trhu je kromě základní varianty - žlutozelené plody s lehce žíhaným nevýrazným líčkem taky několik barevných mutací, více žíhané až celočerveně rozmyté barvy. Typické pro odrůdu JG jsou jednak růstové vlestnosti - velmi dobré obrůstání a nasazování na krátkých plodonočích, tak zn aky plodové. V době zralosti je slupka mastnáý (/u červených variet méně) a při jídle se odlupuje od dužiny. Typický je i kalich se sevřenými vztyčenými ušty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 31.135 (?), 23.8.2012 11:26

Aj základná odroda J.Grieve má pekne vyfarbené(asi do polovice),veľké plody, pokiaľ je strom dobre ošetrovaný a k jablčkam sa dostane slnko.Tipujem že známy má neošetrovaný vysokokmeň bez prebierky.Táto odroda pri veľkej úrode, a nedostatočnom júnovom prepade bez prebierky zdrobňuje tak, že jabĺčka môžu byť úplne miniatúrne.Plusom je že aj tak malé jablká si zachovajú chuť, na rozdiel od väčšiny nových odrôd ktoré v takomto prípade sú dobré jedine do kompostu. Pohodu praje Stano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 23.8.2012 12:52

James Grieves i s holovouskou mutaci James Grives Red jsou spolehliva letni jablka, o třicet procent lepši než Prusvitne letni skleněne.winkObě se hodi do štrudlu, i když u James Frives je to škoda.Jako nahrada a obměna novych odrud je možna s Julii nebo Vysočinou.A Stano, je barbarstvim uklizet jablka do kompostu, spotřebovat jdou tyto plody do letnich kompotu(rychlokompoty),kompoty a marmelady k zimnimu uskaldněni.Pominu vyroby alkoholiku jako jablečne vino nebo jabkovici.devil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 31.135 (?), 23.8.2012 13:43

Pokiaľ má jablko chuť ktorá sa rovná repe, tak ani s pridaním cukru z toho neurobíte nič čo by bolo chutné a stálo za to sa vôbec z tým zaoberať. Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.182 (?), 23.8.2012 14:13

U nás dozrávaly zároveň s tátovým James Grieve sousedovy jablka Wealthy, byly malinko žlutší, žíhanější a měly trochu křehčí a ne tak nakyslou dužinu...           Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 23.8.2012 16:57

Úplně nesouhlasím s tím, co píše Stano. Zmoštovat lze naprosto jakákoli jablka v jakémkoli stupni zralosti. Je s podivem, že i když vylisujeme zcela nezralá a naprosto nepoživatelná jablka, je mošt z nich - i bez přislazení -  docela pitelný. Někteří ha mají dokonce radši než ze sladkých a zralých jablek. Vysvětluji si to tím, že některé organické kyseliny nejsou úplně dokonale rozpustné a z větší části zůstanou ve výliscích. Mošt s převahou James Grieve je výtečný, nehodí se pouze moučnaté přezrálé a samozřejmě nahnilé plody.
   Je více odrůd, kterfé lze s J.G. zaměnit. Průsvitné asi ne, období jejich zralosti se příliš nekryjí. Wealthy je podobné (ten obrázek paní Lídy mi ho ale moc nepřipomíná), plody jsou menší a plošší než J.G. Původní odrůda je víc žíhaná, mutace Wealthy double red celočervená. Splést se dá plod J-G.i s Grávštýnským, habitus stromu je ale naprosto jiný. Občas bývalo zaměňováno s J.G. i Oldenburgovo. Má taky mastnou slupku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 31.135 (?), 23.8.2012 17:33

Zmuštovať iba brakovité jablká kôli šťave typu,,Zelené jablko" ma nenapadlo.Nápad to nie je zlý a určite ho vyskúšam. Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 24.8.2012 9:03

Při prvním molštování (většinou na přelomu července a srpna se spotřebnovávají padaná jablka, která jako nezralá ještě nehnijí, ale povětšině jsou červivá. Protože jablka jsou malá a tvrdá, nikomu se nechce červivá místa vykrajovat. Je-li takových jablek většina, mošt získá nepříjemnou pachuť po dřevě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.182 (?), 24.8.2012 0:47

Nemohla jsem na netu jiný obrázek Wealthy najít - ten dnešní je o trošku lepší, ale já si je pamatuji také ještě o něco plošší, hodně žíhaná, s dužinou bělejší, od slupkou místy slabounce narůžovělou a sladší než JG (ta jsou na mne moc kyselá). U toho W. by odpovídalo i stáří stromu.  Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika