Identifikace starých odrůd



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?)
21.11.2023 22:59

2. Wealthy

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pappex - (1) - 227.148 (?), 21.11.2023 12:54, zobrazeno: 1247x

Zdravím zdejší odborníky,

chtěl bych poprosit o pomoc s identifikací odrud ovoce, především jabloní, ve starém sadu. Jedná se o starý sad kol 500 m.n.m. v Železných horách, SV svah a stále tam fouká, který se koupil cca před 20lety spolu s chalupou.. Je tam asi 30 stromu, kde nejstarší spíše ponechaný pamětník, jabloň, má průměr tak 70cm, už slouží spíše jako dům pro ptáky a pomalu odumírá, ale asi bude pamatovat Rakousko-Uhersko. Většina ostatních stromů jsou vysokokmeny s průměremkmenu kol 30cm. Něco se zrušilo, přeroubovalo a něco nechalo a využívá se a zde přichází dotaz a prosba na učástníky.

Jabloň 1) Odrůda viz foto. Jedná se o zimní odrůdu, která má velké plody. Jablka jsou spíš zploštělá, velmi vosková (asi nejvíce co jsem kdy měl nějakou odrůdu v ruce). Tvar má takový boulovitý viz obr. Zvláštností je, že na stromě vydrží dlouho. Vím, že je rodiče trhali ještě, když na nich byl sníh. Na stromě jsou spíše zelené, chrupkavé, nakyslé. Asi 4-6 týdnů po sklizni přecházejí do bíle a sv. žluté barvy. Něco jako Letní průsvitné, ale proč ho zde zmiňuji. Chut´po delší době, když jsem dobu přemýšlel co mi to připomíná, tak právě Letní průsvitné, takové v té první fázy, kdy je sladko nakyslé, jemně chrupkavé. Nevýhoda je zde bohužel, že skladovatelnost je relativně malá, Po utržení tak od 1do2 měsíce se začnou na slupce objevovat malé hnědé fličky, od kterých postupně plod zhnědne, zplesnivý.

Jabloň 2) Odrůda viz foto. na lísce ve sklepě. Jablka menší kolem 6cm (může být částečně velkým, neudržovaným stromem). Zploštěla, mírně vosková. Typické je žíhování, které se při skladování ještě zvýrazňuje. Pod žíhováním je základ při sklizni zelená barva, která postupně přejdě na žlutou. Jsou mírně náchylná na strupovitost, cca 20% může mít nějaký náznak. Po urtžení jsou sladkokyselé, středně aromatické, chrupkavé. Postupně jako by gumovatí. Dužnina měkně a aroma středně sladké intenzivnější. Chuťově zvláštní a nevím k čemu přirovnat. Pro mě v tuto dobu již dosti měkké (mám raději chrupky), ale rodina nyní stále ráda konzumuje spolu s Matčiny.

Jabloň 3) Odrůda viz foto. Bohužel foto jen z internetu co jsem našel co nejpodobnější. Jak bylo sucho, tak některé ovoce mělo super propad a nestihl jsem nafotit. Jedná se o takou podzimní odrůdu, kdy žačnou postupně propadávat. Jablka jsou obří... dohadovali jsem se doma kolik jsme před několika lety největší zvažili, rozmezí bylo kole 700-900g a průměr kolem 16cm. Netrpí na žádné choroby. Dužnina bílá. Chuť spíše fádní. Jáblko bereme jako takový štrudlák, nastrouháte "dvě" a máte hotovo. Jáblka mají malou skladovatelnost do měsíce začnou od středu hniličkovat.

*ještě tam jsou asi 1-2 co by stály za řeč a ještě možná doplním.

Hrušeň 1) Ještě mám asi 6 druhů hrušní. Ale letos super násada a po dvou měsících skoro bez deště 95% opad a ostatní hmyzací a ptáci. Bohuže tu nyní nemam foto, třeba ještě najdu. Jedna atyp by mě zajímala a je dosti specifická. Zimní pozdní. Hrušky jsou velmi velké až velmi velké. Tvar je nepravidelný často vyosený tz. že spojnice stopky a bubáku nejsou na ose plodu. Dále velice boulovite až patvarovité. Při trhání jsou kameně tvrdé, nelze ukousnou, ale pouze "zarazit" zuby a kus vylomit. I v této fázi jsou pak jeditelné a pro mě který má rád tvrdě chrupkavé ovoce, tak bych ji snědl, ale v té době jsou jiné a lepší. V této fázi přežijí snad vše a lze je transportovat a cokoliv. Dužina je nazelenalá. Hruška pak začnou dozrávat ke konci listopadu. Z přepravky se pak dají vybírat ty co začnnou být na žloutlé a jedí se až do Vánoc. Takto vyzrále jsou potom chuťově vynikající a konzistencí jak ranné máslovky. Edit: Tak jsem ještě hledal nějaké foto a ta patvarovost by mohla být nejspíše způsobena Kaménkovitostí plodů.

Děkuji všem za nějaké info k daným odrůdám, co jsou zač a jestli někdo také nemáte.

Jablko odrůda 1_zimní
Jablko odrůda 1_zimní
Jablko odrůda 2
Jablko odrůda 2
Jablko odrůda 3
Jablko odrůda 3
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 57.70 (?), 21.11.2023 22:37

1) Boikovo obrovské

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.11.2023 22:59

2. Wealthy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 22.11.2023 17:14

Možná tvarově, ale zbarvením ne. Boikovo v "sudetenlandu" má na každém plodu červené až červenofialové líčko. Chuť není valná. Průsvitné letní některé neznámé odrůdy opravdu připomínají. Například ve vlákně Určení jablka dle fota na straně 6 posbírané plody u zatopených Dolních Kralovic (Želivka) také chutí Průsvitné letní částečně připomínaly. Milý pan Hlavatý nabídl možnost, že se jedná o Hammerstainovo, ale je možné, že se jedná o zcela jinou odrůdu.

https://www.zahrada.cz/forum/jablone/urceni-jablka-dle-fota-327387/?kotva=urceni-jablka-dle-fota-429598

https://www.zahrada.cz/forum/jablone/boikovo-obrovske-61916/?kotva=boikovo-obrovske-457540

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika