Hlístice proti obalečům - zkušenosti



Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 231.202 (?) 
2.9.2022 17:58, zobrazeno: 803x

Dobrý den,

máte někdo zkušenosti s postřikem hlístic (např. prostředek Nemapom) proti obalečům? Daří se pak významně omezit množství obalečů?

Měl by se údajně aplikovat na podzim po sklizni, postříkat kmen a zem pod stromem, hlístice by měly samy "po čichu" najít přezimující housenky obaleče.

Odmítal jsem doposud chemii, každý rok sbírám popadané plody do kýbků s vodou, kolem zahrady (ale ne v bezprostřední blízkosti jabloní, aby se k nim nestahovali obaleči z okolí) mám 8 feromonových lapačů na samce (chtěl jsem podomácku simulovat metodu matení samců, vždy se jich pochytá opravdu dost), v opadaných plodech vidím škvory lovící housenky, ale přesto každý rok mám ztráty na ovoci kvůli obaleči přes 60%, pokud mají stromy ten rok slabší násadu, tak klidně i 90%. Jablka, hrušky, švestky.

Už mě to opravdu sejří, přemýšlel jsem o nějakém jarním postřiku na bázi viru proti obalečům atd., ale s tím pořádně nemůžu stříkat své velké stromy (vysokokmeny). Proto bych nejdříve rád vyzkoušel parazitické hlístice a postříkat místa, kde obaleči běžně přezimují (tedy kmen a zem pod stromy).

Ještě musím podotknout, že sousedi žádná opatření neřeší, na podzim pak popadané plody hodí na kompost. Jak moc obaleč cestuje mezi pozemky? Pokud postříkám stromy a plochy na mé zahradě, není to zbytečné, když ke mně beztak přiletí od sousedů? Nebo se jedná pouze o pár jedinců a většina obalečů zůstává na stejném místě?

Děkuji za rady a zkušenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 16.135 (?), 2.9.2022 22:20

Majku zbytečné to není, ale přiletět můžou, zvláště pokud bude mít soused ten rok málo jablek. 

"V Americe bylo přesnými pozorováními zjištěno, že za jedinou noc přeletí obaleč i vzdálenost 600 – 800 m, a to bez vlivu větru. Většinou se však zdržuje nedaleko místa, kde se vylíhl, zejména samička, která létá méně nežli sameček."

Více zde

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 3.9.2022 10:10

16.135: ten článek v odkazu je poměrně obsáhlý, ale asi tak 70 let starý a z hlediska ochrany před škůdcem nepoužitelný, jak vidno z doporučovaných ochranných prostředků (DDT, přípravků na bázi arsenu, svinibroské zeleně a dalších). I když samozřejmě vývoj a způsob napadení škůdcem se za 70 let asi příliš nezměnil. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika