Ako zasadiť neštandardnú jabloň
|
|
 |
 |
host - 168.29 (?) 28.10.2020 13:12
1. bych chtěl upozornit na to, že koupit stromek, který neodpovídá představám, se v eshopech stává poměrně často. Jediná možnost, jak se toho vyvarovat, je vybrat si stromek osobně. Já, pokud chci nějakou novinku, jedu až 120km daleko, abych si jí mohl vybrat osobně. Budiž tento váš nákup pro vás poučení do budoucna. 2. Není to ideální, ale i takovýhle stromek růstem postupně zmenší úhel a v dospělosti nemusí vypadat špatně. Určitě byste měl na jaře, až stromek dobře zakoření, zkusit kmínek vytvarovat vyvázáním k oporám. Walter
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 90.140 (?), 28.10.2020 10:25, zobrazeno: 2657x
Dobrý deň, Kúpil som si jabloň Admiral na podpníku MM106. Pretože v mojom okolí nebolo možné zohnať Admiral na inom podpníku ako M9 využil som internetový obchod. Zásielka dorazila na moje prekvapenie je štepená časť (rovný špičák) prirastená k podpníku pod uhlom cca 40 stupňov. Ako zasadiť takýto stromček? Za rady vopred Ďakujem. V prípade potreby môžem dodať aj foto.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.29 (?), 28.10.2020 13:12
1. bych chtěl upozornit na to, že koupit stromek, který neodpovídá představám, se v eshopech stává poměrně často. Jediná možnost, jak se toho vyvarovat, je vybrat si stromek osobně. Já, pokud chci nějakou novinku, jedu až 120km daleko, abych si jí mohl vybrat osobně. Budiž tento váš nákup pro vás poučení do budoucna. 2. Není to ideální, ale i takovýhle stromek růstem postupně zmenší úhel a v dospělosti nemusí vypadat špatně. Určitě byste měl na jaře, až stromek dobře zakoření, zkusit kmínek vytvarovat vyvázáním k oporám. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.29 (?), 28.10.2020 13:15
zasadil bych tedy tak, aby podpník byl kolmo k zemi a naroubovanou část bych pak postupně tvaroval. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 28.10.2020 16:53
Vykopete díru. Zapíchnete bambusku. Zasadíte strom. Pořádně vyšlápnete zálivkovou mísu. Vyvážete k bambusce. V případě pohybu podnože ještě přišlápnete. Navlíknete ochranu proti okusu a je to. Samozřejmě je dobré to zalít. Ono se nic nestane, když podnož nebude uplně kolmo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 28.10.2020 19:31
Foto více napoví, třeba bude stačit střihem upravit kořeny a zasadit kolmo-normálně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1772) - 165.146 (?), 28.10.2020 19:33
Já jsem podobný stromek (Admirál) zasadil záměrně.Lišil se významě ve velikostí a vzrůstnosti od ostatních výpěstků stejné odrůdy.Zbytek byl jak přes kopírák, silné s dlouhými přírustky.Zasadil jsem podnož mírně šikmo do výsadbové jámy.Nemůže se to přehánět.Kořeny by byly blízko povrchu.V zimě nebezpečí namrznutí kořenů a v létě přísušek.Zasaďte mírně šikmo podnož k částečnému vyrovnání ušlechtilé odrůdy.Máte výhodu, že se jedná o špičák, dřevo není zase tak silné a lehce vyrovnejte k opoře.Další dorovnání (pokud to nepůjde lehce nyní) až z jara kdy zem bude utužená.Při výsadbě neskákejte nadměrně ve výsadbové jámě, potrháte kořínky.Normálně přišlápněte zasypejte a finální dorovnání až na jaře.
Já jsem koupil už hotový stromek.Kmínek již byl silný a nemohl jsem provést úplné dorovnání.Nevadí.Důležité je co je nad kmínkem v korunce.Pár snímků moji klikovky.Snad Vám to pomůže.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.140 (?), 4.11.2020 16:18
Dobrý deň, prikladám foto "môjho problému", tá Vaša jabloň je na tom ešte celkom dobre.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 4.11.2020 18:52
Hlavní problém tkví v tom, že ještě není v zemi. Není čas na mudrování. Tohle opravdu není problém. Kdepak byla jablůňka doteď?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |