Aké odrody jabloní?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 168.23 (?) 
10.2.2018 20:42

Na zděděné zahradě máme 13 jabloní a Boskopské červené patří k těm, které nám nejvíce chutná. Zahrada se nachází v jižních Čechách v poloze 620 m nad mořem. Sklízíme na konci září - v polovině října (podle počasí) a jablka nás nikdy nezklamala - jsou křupavá a šťavnatá. Strom je úrodný (souhlasí však střídavá plodnost) a není náročný na řez. Pěkně obrůstá plodonosným obrostem. Jablka v některých letech chutnají sršňům a při deštivém počasí také občas prasknou (ale velmi málo). Délku skladování nemohu posoudit, protože se u nás po nich vždy jen zapráší. smiley

Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 17.75 (?), 11.2.2018 21:22

"...Ale souvisí to zřejmě - s ohledem na technologii lisování..."

Jo, to je taky důležitý faktor a bylo by ho třeba v srovnávacích případech nějak zohlednit. Ale jak když každý drtič funguje na trochu jiném principu a lisy také?
*
Já jen psal o svých praktických zkušenostech s lisováním, se získáváním moštů s co největší výtěžností a nejmenší pracnosti na "mých strojích"
Vůbec jsem nechtěl dohenestovat nějaké odrůdy. "Sto lidí - sto chutí!"
Jen zkušenost s moštováním a to co čím mě některé odrůdy zděděné po předcích v tom směru zklamaly.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.44 (?), 12.2.2018 11:05

Pripojím aj ja svoju skúsenosť s lisovaním. Naposledy som lisoval včera, 11.2. Z 80 kg podrvených jabĺk som získal 68 l šťavy. Čo sa týka odrôd, tak som použil zmes Topaz+Fuji. Tie boli podrvené na jemnú kašu, do ktorej som pridal pektolytický enzým v množstve 5 ml/100 kg drviny. Tá následne ležala po dobu cca 40 hod. pri teplote 2°C. Lisoval som na plachetkovom hydraulickom lise (v porovnaní s klasickým mechanickým lisom na hrozno je to veľmi efektívne lisovanie). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.223 (?), 1.3.2019 20:32
Zdravim, Mal by som otazku, aky velky je rozdiel medzi odrodami Rubin a Rubinola a zaujimalo by ma ak napriklad nastepim Rubin, alebo Rubinolu na planku či bude zachovana rovnaka kvalita a velkost plodov...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika