Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:234.48: Kompóty robíme z Boscovej, tá sa na to ideálne hodí. Zatiaľ mám len veľmi mladé 2 stromy Nojabrskej, takže úroda nebola nejaká obrovská a plody sú určené len na konzumáciu. O tej hrdzi som Vám už písal - u mňa sa nevyskytuje. Chrastavitosť na hruškách tiež nemávam, takže odolnosť Nojabrskej neviem posúdiť. Tej druhej otázke celkom nerozumiem, zrejme máte na mysli hnednutie dužiny po rozkrojení. Tak to som si nevšimol že by tmavla, ale verte - Nojabrskaja je taká chutná, že by zhnednúť ani nemala kedy. Keď sme už pri tom hnednutí dužiny (po zahryznutí či rozkrojení) - tento údaj sa často uvádza pri jablkách v pomológiách. Pre mňa je to údaj ktorý ma nezaujíma, možno je to dôležité pri tvorbe nejakých ovocných mís alebo kompótov - z estetického hľadiska. Ešte k tej Nojabrskej - plody sú možno pekné, ale zatiaľ zbytočne veľké (okolo 400g), dúfam že s rastom stromu (ten je na duli Adams) sa budú zmenšovať. IH