Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý večer.

Asimina triloba odrůda Prima je podle mnoha zdrojů samosprašná. Potvrdila mi to i jedna pěstitelka, která ji má a široko daleko není žádný jiný strom asiminy.

Problémem však je tuto odrůdu sehnat. Ne, že by nebyly v nabídce, ale sám jsem jednu před lety koupil a když poprvé zaplodila, plody dozrály příliš brzy na to, aby to odpovídalo této odrůdě. Ani vysoká cena není zárukou (náš stromek stál přes 1200,- Kč). Nám to nevadí, máme ještě jeden stromek, takže samosprašnost zde není důležitá.

Asiminy mají několik úskalí. Jednak potřebují poměrně vysokou sumu tepla na dozrání. U nás s úspěchem dozrávají jen nejrannější odrůdy. Dále ne každému jejich plody chutnají. Doporučuji nejprve někde ochutnat. Někomu chutnají hodně, někdo je vůbec nevezme do úst. Bez ohledu na věk a pohlaví. A je to jen sezónní ovoce s dobou uchování v jednotkách dnů. Jediný rozumný způsob skladování je zamražením.

V domovině rostou na březích potoků v podrostu, tj. potřebují hodně vody a nesnáší úpal. Rodit začínají nejdříve ve čtyřech letech po výsadbě. Když po té době zjistíte, ža patříte k těm, kterým nechutnají, nemusí to být radostné. Osobně jsem k tomu přistupoval s nedůvěrou a byl jsem příjemně překvapen, ale nemusí to potkat každého.

Ještě malý postřeh. Většina lidí, kteří po letech likvidovali asiminy s tím, že jim nechutnají, měla odrůdu Sunflower. Pro jistotu ji na zahradě nemám.

JZ

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika