Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:FUJI - táto odroda sa pánom z Japonska naozaj vydarila. Na fotkách je tohtoročná úroda z 9-ročného zákrpka na MM106 (obraté dnes). Ak mám zhrnúť stručne svoje deväťročné skúsenosti s Fuji, tak sú nasledovné: Veľkou prednosťou je vynikajúca chuť, jedna z najkvalitnejších spomedzi všetkých odrôd jabloní. Výborná je aj dĺžka skladovateľnosti. Fuji vyniká skvelou konzistenciou dužiny a šťavnatosťou. Plody v mojej záhrade nebývajú napádané hmyzom ani vtákmi. Rodivosť je vysoká, aj keď s istým sklonom k alternácii. Strom veľmi dobre obrastá rodivým obrastom. Plody veľmi dobre držia na strome, nepadajú ani pri silnej víchrici, nemajú ani sklon k predčasnému opadu pri dozrievaní. Nedostatkom klasického Fuji (sú aj krajšie vyfarbené mutácie) je nevýrazné sfarbenie, ktoré naozaj nie je príliš lákavé. Fuji je tiež výraznejšie citlivé na chrastavitosť, pestovanie bez fungicídnej ochrany v mojich podmienkach nie je možné. Alternáciu úrody som už spomínal, tá je čiastočne ovplyvniteľná dôkladnou prebierkou. Istou nevýhodou odrody Fuji je potreba dlhého vegetačného obdobia, dozrievanie vo vyšších nechránených polohách môže byť problematické. Na záver ešte pridám zvyčajnú skúsenosť ak niekomu darujem jablká Fuji - najprv sú to rozpačité pohľady nad nevábne vyzerajúcimi plodmi, potom nadšená reakcia po ich ochutnaní. IH