Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

V roce 1980 po smrti tchána jsem převzal oplocený sad na Valašsku ve výšce cca 450 m o rozloze cca 33 arů. Sad měl jižní orientaci, zatravněný, hnojený a tráva se sušila.

Stromů bylo asi tak 60 ks vzrostlých od švestek přes jabloně až po 2 třešně, Odrůdy jablek Jadernička, Sudetská reneta, Jonathan, Ontário a nějaké neznámé. Produkce roční asi 30 až 40 dřevěných beden o hmotnosti cca 35 až 40 kg.
Už v roce 1982 byla potíž s prodejem jablek na domácí uskladnění. Přestárlé stromy dolů a vykopané pařezy. Nasazeno cca 24 nových jabloní jako čtvrtkmen odrůd Idared, Dukát, Zvonkové, Spartan, Šampión. Všechno rostlo i rodilo ale potíže s odprodejem byly větší a naše rodinná spotřeba to nezvládala a tak jsem na jaře krmil králíky po sousedech. Po revoluci jsem něco dal do prodejny (za babku) a byla zajímavá úspěšnost. Idared a Ontário šlo (mělo velikost a vzhled). Dukát měl hořkou skvrnitost a Zvonkové ačkoliv nádherné zákazník ignoroval. Časem jsem zlikvidoval, Dukát, Zvonkové i Idared (pro strupovitost) a Spartan pro drobné ovoce a přešel více na švestky. V roce 1990 už byla plně rozvinuta šárka, takže jsem mezi domácí švestky sadil Čačanky a později Stanley ale to jak se ukázalo napadla tedy neznámá choroba (později pseudomonas syringae). Stejně tak následně pochodila Jojo a Valjevka. Dnes mám jenom stromy ojediněle a zbytek zahrady se prodal (k výstavbě) obci a zatím leží ladem. Vzhledem k věku (70) končím, protože ani vlastní rodina si ze sklepa jablka nevezme a raději si koupí v nejbližším supermarketu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika