No vidíte. Má takový popis šanci zaujmout začínajícího pěstitele? Má! Protože takový člověk chce jasně definovat chuť, velikost, vzhled a skladovatelnost jablka (plodu obecně). Později jej možná bude zajímat odolnost proti chorobám, růstové vlastnosti a celkové nároky na půdní a klimatické podmínky. K podrobnému zkoumání odrůdy se dostane za dva roky, deset let, nebo taky vůbec, a tak může zůstat délka řapíku, vzdálenost internodií, počet jader v semeníku atd. (prozatím) u ledu. Začátečníkům je třeba sadaření laicky přiblížit a jednoduše zpopolarizovat, nehledat okliky a složitosti, na ty přijdou po pár letech sami. Na podzim jsem rozdávat pár jablůněk svých oblíbených odrůd. Každý chtěl ochutnat jablíčko dané sorty. Na barvu letorostů a plstnatost pupenů se nikdo neptal.