Máte p. Rafaeli, svůj díl pravdy, ale toto je přece vlákno o Boskoopském. Jsou tu jednostranné nekritické reklamy na Admirála, Grývštýn, Čistecké, Matčono, Bohemii. Nicméně díky za kritický pohled.
Jsou tu dva aspekty:
1. V české (nevím jak slovenské) kotlině Boskoopské č., kdysi hojně zastoupené, ze zahrad prakticky vymizelo. Dá se tedy říci, že praxe si sama řekla, jde-li o kvalitní odrůdu či překonanou.
2. Zajímavostí je, že zatímco z našeho sortimentu vymizelo, v jiných zemích se stále pěstuje a prodává. Proč asi?
Pro většinu našich pěstitelů převyšují nevýhody odrůdy - bujný růst, střídavá plodnost, vadnoucí slupka, průměrná chuť nad jejími přednostmi - velké plody, malé nároky na řez, skladovatelnost.
Jako triploid nereaguje na zhoršenou výživu a agrotechniku zdrobněním plodů, nýbrž poklesem chuti a sladkosti.
Za sebe mohu říci, že se s větší chutí zakousnu do jiných odrůd. Jednu výhodu ale Boskoop má. I když moštovací výtěžnost není nejvyšší, je možno i popadané či setřepané plody zpracovat za týden i později. To je u Grávštýnů, Jamesů či Rubínů nemyslitelné.