Nemohu nepřidat pár řádků pro slečnu Zoru:
Před lety jsme koupili dům se zahradou. Uprostřed zahrady už tehdy velká Jadrnička. Čas všechny ostatní stromy na zahradě už dávno vzal, Jadrnička zůstala. Jablíčka Jadrničky milujeme, chuťově jsou výtečná. Nicméně... v průběhu let jsem všechny její větve přerouboval. Proč? Ve skládce poměrně brzy moučnatí a ztrácí chuť. A hlavně - strupovitost. Buď dříve klony strupovitosti nebývaly tak silné nebo to lidé brali jako nutné zlo, o kterém se nemluvilo, ale v dnešní době se Jadrnička nedá úspěšmě pěstovat právě kvůli náchylnosti k této chorobě. Až někdo vyšlechtí rezistentní Jadrničku, bude to na povýšení do šlechtického stavu. Zatím bohužel.
Ne všechno, co kdysi fungovalo, může fungovat i dnes. Kopírovat staré je možná jednodušší než nalézat nové, ale nemusí to být nutně úspěšnější. Domnívám se, že pan Vysloužil se Vám pokoušel říct něco podobného a snažil se, abyste se nedostala do podobné situace, jako já, kdy jsem musel přeroubovat celý strom proto, že jsou již lepší odrůdy.
Pokud máte zahradu v tzv. okrajové oblasti pro pěstování jabloní (600 a více m.n.m.) nebo máte jablíčka hlavně pro králíky, je Jadrnička dobrá volba (a na Valašsku ji dostanete v každém zahradnictví, kde prodávají stromky). Pokud však máte lepší podmínky a chcete jablíčka skladovat, jsou již vyšlechtěny odrůdy, se kterými je méně problémů.
Jirka