Já jsem taky jeden z nich, hlásím se. Před cca 30 roky jsem obnovoval polní extenzivní sad, otevřená poloha 350 m.n.m. se zaměřením hlavně na zpracování lisováním. A Smiřické je tam stěžejní odrůdou. Spolu s Carolou. Pak dlouho nic a až pak Jadernička. Vybíral jsem z tehdy dostupných a osvědčených odrůd ze svého okolí. Samozřejmě jsem si musel vypěstovat podnožové semenáče, naroubovat, protože v té době koupit vysokokmen nebo i polokmen bylo skoro nemožné. A hlavním kriteriem byla výtěžnost moštu a jeho cukernatost. A v tom je Smiřické opravdu špička. Trochu mrzí střídavá plodnost, ale to je u takových normální. A o "přebytky" je taky zájem. Lidem z okolí chutná a chodí si pro ně. Byla to tehdy dobrá volba.
Jen mně mrzí, že nemám srovnání s Gravštýnským, které jsem v té době nebyl schopen sehnat. Máte někdo zkušenost, porovnání cukernatosti a výlisnosti těch dvou?
Rafael