Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vďaka p.Milošovi (Mohu Vás ujistit, že žádný z nich nemá tvar koule ani pravidelné krychle. Ostatně,   najdete je v databázi Šumperáček.) som prvý raz nakuknul do databáze Šumperáček a s prekvapením zistil, že okrem Heliodoru sa u všetkých odrôd "hvězdné skupiny" popisuje tvar plodov guľovitý (koule), event. plocho guľovitý. Pri popisu Heliodoru sú priložené snímky, kde Karel Braun nafotil zrejme aj iné sorty, prosto zmes žltých plodov rôzneho tvaru. Orion má zasa netypicky zelené plody- pravdepodobne nafotené na začiatku dozrievania. Na snímke k sorte Sirius sú všetky plody pokryté hrdzou. Pri všetkej úcte k autorovi databáze, z takejto neobjektívnej fotodokumentácie by šľachtitelia zo Střížovic nemali radosť. Ak by som bol začiatočník a nepoznal skutočné kvality kultivaru Sirius, po zhliadnutí tejto snímky jabloň nekúpim. Na snímkach zo záhradiek diskutujúcich na fóre ani doma som plody "hvězdné skupiny" pokryté hrdzou nevidel. Inak sa mi databáza v štýle Sempra páči.

Cestou do Uh.Ostrohu pre stromček Enterprise som si zmyslel na vzácneho jabloniara p.Vlastimila. Pred obcou Vrbovce totiž svietili na starých roky nestrihaných jabloniach pri ceste posledné citrónky. Nemal som bohužiaľ pri sebe fotiak. Tak ako krásne p. Vlastimil popisoval svietiace plody žltého Orionu v korune jeho vzorne udržiavaných vretien, presne tak žiarili citronky na tmavohnedom pozadí hustej odlistenej koruny. Nádherný pohľad. Napriek tomu, že je v posledných rokoch módou dávať názvy vesmírnych telies novým kultivarom (jadroviny, vinič), som presvedčený, že práve pohľad na svietiace presne guľaté prvé plody novovyšľachtených krížencov medzi odrodami G.D., Topaz, Otava inšpirovali šľachtiteľov pri vymýšľaní príznačných a vydarených názvov.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika