Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:79.198: Aj tí najskúsenejší záhradkári boli kedysi neskúsenými začiatočníkmi. Pestovanie jabloní nie je mimoriadne náročné, ale - tak ako pri väčšine činností - vyžaduje určité vedomosti (o výsadbe, reze, starostlivosti, závlahe, ochrane pred chorobami a pod.). Skúsenosti prídu časom. Jablone nie sú až tak náročné na pestovanie, v našich oblastiach sa dajú pestovať takmer všade - od teplých nížin až po podhorské oblasti. Nie však úplne hocikde a nie úplne hociktoré. Vyžadujú aspoň určitú kvalitu pôdy, určitý stupeň vlahy, prístup slnka a určitú sumu teplôt v priebehu roka. Aby sme Vám tu mohli poradiť, mali by Ste uviesť v akej lokalite máte záhradku, aká je tam pôda, či je to na rovine, na svahu alebo v údolí, či tam dostatočne prší, resp. máte možnosť závlahy, či plánujete ošetrovanie postrekmi a pod. Tiež by Ste mali uviesť, či chcete jablká letné, jesenné alebo zimné, či preferujete chuť sladkú, kyslejšiu alebo sladkokyslú, prípadne aj farbu plodov, tiež či ich chcete na priamu konzumáciu alebo aj skladovať. Sú odrody ktoré sú univerzálne a darí sa im takmer všade, iné sú zasa náročnejšie na teplotné pomery. Dôležitá je aj odolnosť k chorobám (nie najvhodnejší výraz "rezistencia") - predovšetkým k najzávažnejšej chorobe jabloní -chrastavitosti/strupovitosti. Niektoré odrody sú náročné na rez, iné odpustia začiatočníkovi aj niektoré chyby. Takže zhrnuté: vybrať by Ste si mali odrodu ktorá Vám bude vyhovovať chuťovo aj vzhľadom, termínom dozrievania, skladovateľnosťou, a zároveň bude vhodná do Vašej lokality, čo najodolnejšia chorobám a nie príliš náročná na techniku rezu. Čo sa týka konkrétne Braeburnu, je to kvalitná neskorá zimná odroda s dlhou skladovateľnosťou, harmonickou sladkokyslou chuťou, nie je vhodná na okamžitú konzumáciu ihneď po obratí (potrebuje "doladiť" v pivnici), na rez nemá mimoriadne nároky, vyžaduje fungicídnu ochranu (postreky) a má vyššie nároky na teplotné pomery (nehodí sa do vysokých nadm.výšok, chladných údolí s nedostatkom slnka a oblastí kde nemá čas dozrieť pre skorý nástup mrazov). Pre začiatočníka sa dajú nájsť aj vhodnejšie odrody. IH