Rozhodně nechci polemizovat o tom, že se spousta chemie dostane do našeho organismu z kupovaných potravin, ale i dalších zdrojů. Jen si myslím, že je zbytečné tuto kumulativní zátěž zvyšovat nesprávnou a často nadbytečnou aplikací chemie na vlastní zahrádku. Také netvrdím, že postřiky nepoužívám - především na houbové choroby či škůdce na okrasných rostlinách, případně některé odrůdy náchylné na houbové choroby (Jonagold) či při vysokém invazním tlaku nebo nepřízni počasí. činím tak dlouho před sklizní. Herbicid jsem nikdy nepoužil, protože ho nahradí mé ruce a proti červivosti ovoce jsem také zatím nestříkal, protože ho mám tolik, že mohu vybírat zdravé plody k jídlu a červivé skončí v kořalce nebo na kompostu. I když to možná letos vyzkouším. Takže můj příspěvek nesměřoval proti "rozumné" aplikaci chemie, ale proti nesmyslné, hloupé, nesprávné či jak nazvat všechny ty "zahrádkáře", kteří mají půl zahrady spálené od herbicidů a v nesmyslných termínech prolévají svých pár výpěstků neustále chemií včetně okolních plodin a domnívají se, že je to "naprosto neškodné, protože to tam píšou" (citace).