Dobrý den.
Taky si myslím, že v ovocnictví byly a jsou záměry, a ne „čisté“. Nepokládám za náhodu, že ze zahrad (i krajiny) vymizely stromy, které vlastně mimo sklizně, nepotřebovaly péči. A neměly vždy špatné ovoce. Byly také káceny s vidinou, že zasazené, nové, budou lepší. Metoda byla prostá a taky dobrovolná. Náročné, teplomilné odrůdy na choulostivých podnožích do nevhodných podmínek bez odpovídající péče. Výsledek se dostavil, záměr se zdařil.
Nemyslím si, že je to jen o moderních a starých odrůdách, ale myslím si, že by měla být jasná a známá hranice (a všem snadno dostupná) mezi tím, co je v určitých podmínkách vyzkoušená jistota (tedy doporučeno) a co je experiment (a ty se převážně nedaří). Protože pokud se všichni, a většinou vlastně nechtěně (i když si sami vybrali v krásném katalogu), stávají experimentátory, je to jen špatně. JG