Je to tak jak píše Miloš.Když se podíváme z čeho se nové odrůdy šlechtí, nemůžeme očekávat že budou dlouhověké. Odrůdy Coxova, Mc Intosh, Jonathan či Golden, to vše jsou pěstitelsky i klimaticky náročnšjší odrůdy a podobné vlastnosti lze očekávat i u potomků. Abychom byli upřímní, krom větší náročnosti se samouřejmě přenáší i výborná chuť. Pěstovat nové odrůdy jako vysokokmen jistě lze, otázka je zda se hodí do horčích půdních a klimatických podmínek, a zda není dostatek starých chutově zajímavých odrůd, které jsou v těchhle podmínkách vyzkoušené. Vzhledem k rychlejšímu stárnutí je nutno provádět častěji zmlazovací řez než u většiny tradičních odrůd. Přesto si moc nedokáži představit nové odrůdy třeba v nějaké zarostlé aleji, ale mohu sse mýlit. Doporučil bych Vám provádět v prvních letech po zasazení aspon výchovný řez, bez něho těžko docílíte vzdušné a pevné koruny. Ing. Fidla