Nechci mluvit hospodyním do jejich postupů, ale připadá mi trochu nelogické sušit nasolenou zeleninu a jablka prosypávaná cukrem a skořicí.
1. Sůl, cukr i skořice není třeba konzervovat, máme je k dispozici celý rok a není problém je k usušené surovině kdykoli přidat.
2. Usušenou zeleninu (nesolenou) je možno použít na více způsobů - i do sladkých jídel a ovocných salátů. Taky s ní lze napravit přesolenou polévku či omáčku. Suším každý druh zvlášť, taky proto, že různá jídla vyžadují jiné poměry zeleniny (např. svíčková vic celeru, mořské plody víc mrkve, atd.)
3. Mám za to, že sůl i cukr dobu sušení spíš prodlouží, díky své osmotické aktivitě se vody zbavují dost neochotně.
4. Sušená jablka lze rovněž použít na mnoho způsobů (nádivky, saláty, vánoční cukroví. Jednostranně ochucená jablka tolik možností nenabídnou. Navíc křížaly jsou lahodné především svojí přirozenou chutí,