Alergií trpím zhruba od svých 15 let, mám pylovou alergii(bříza, habr..) která je křížená, jak to u těchto alergií většinou bývá s alergií potravinovou(jablka, mrkev, broskve, ořechy). Reakce na potraviny je většinou mírná, tekže nějáké kýchání a někdy jenom pálení v ústech. Reakce je pouze na syrové potraviny, po uvaření je vše ok. Metodu pokus x omyl jsem zkoušel na jablka kupovaná v obchodě, ale bez úspěchu. Pak jsem si v létě na výletě utrhl jablko ze stromu a žádná reakce nepřišla. Tak jsem začal na internetu hledat informace a dozvěděl jsem se, že alergikům v naší zeměpisné oblasti ponejvíce vadí v jablkách alergen s označením Ma l d1. A právě tohoto alergenu by mělo být v některých starších odrůdách méně, nebo dokonce(jak psal host) v holandské odrůdě Santana by neměl být vůbec. Jinak souhlasím že alergie se neprojevuje vždy u každého stejně, například švagr má alergii na pyl stejnou jako já a jablka jí bez problému, ale vadí mu ořechy. Díky za tip na knihu, určitě se po ní podívám.