Určení hrušně

host - 37.142 (?)
19.9.2021 22:18
...ešte jeden detail plodu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zdeněk.J - (8) - 93.42 (?), 9.9.2021 23:12, zobrazeno: 1898x
Zdravím.Letos první úroda, původně zasazena odrůda Nojabrskaja.Nakonec se z ní vyklubalo něco jiného.Na osluněné straně má lehce červené líčko.Co jsem tak hledal, můj tip by byl charneuská.Prosim zkušenější pěstitele o pomoc s určením.Diky

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 10.9.2021 12:29

Klidně by to dle tvaru a líčka Charneuská mohla být.Dalším znakem této hrušně je dlouhá a tenká stopka a husté olistění menšími listy.Podzimní odrůda kterou sklízím v 1/2 září.Ve skládce dozrává v první dekádě října a vydrží asi do 1/2 listopadu dle skladovacích podmínek

Nojabrskaja to může být také dle vyobrazeních na netu.Vyobrazení tvaru této odrůdy jsou tak tvarově rozdílná, že je těžké určit typický tvar této sorty.Dle popisků se sklízí až 1/2 října.Tedy je to zimní odrůda.

Nevím kolik hrušek máte ale sklidil bych teď pár plodů a počkal zda se zachovají ve skládce jako Charneuska.Ostatní nechte pro sklizeň jako Nojabrskou.Pak si myslím že budete mít jasno zda je to podzimní nebo zimní hruška.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 107.2 (?), 17.9.2021 9:10

Dobrý den, jelikož nejsem odborník netroufám si určovat odrůdu dle Zdeňkova obrázku. Naopak, chtěl bych se také zeptat zda dokážete určit odrůdu dle obrázků v příloze?

Roste na naší zahradě (cca.320 m.n.m.), kterou jsme koupili v r.2010. Jelikož neměla hrušky (už jsem přemýšlel o vykácení). Poprvé zarodila loni (cca. 1 bedýnka, přičemž plody bylo mnohem více rzivé než letos), kdy jsem ji postříkal fungicidem, letos jsem ji opět postříkal a byly 4 bedýnky. Jediné co si troufám tvrdit je, že je to podzimní odrůda. Plody jsou značně velké, tvrdé, před dozráním značně trpké, po dozrání trpkost mizí ale hniličkovatí zevnitř (alespoň loni to tak bylo, možná způsobeno nesprávným zacházením). Zkoumám informace z různých diskuzí, databází, atd., ale odrůdu si netroufám ani odhadovat.

Hrušky - detail
Hrušky - detail

host - 91.196 (?), 17.9.2021 10:40

Konference?

host - 107.2 (?), 17.9.2021 12:11

Konferenci máme nedaleko (do 1km) od této hrušně a plody vypadají i chutnají trochu jinak (většinou jsou menší, užší u stopky a hlavně nebývají načervenalé narozdíl od "neznámé odrůdy" kde je až 50 % načervenalých plodů). Nevím možná je to lokalitou a je to opravdu konference. 

Hrušky_2021
Hrušky_2021

host - 37.142 (?), 19.9.2021 22:18
Dobrý večer, pripájam sa s prosbou o určenie neznámej odrody hrušky. Vrúble boli odobraté zo starého stromu, ktorý už nestojí kvôli novostavbe, hrušky boli malé, ale zlákali ma k záchrane svojou chuťou. Po 10 rokoch strom zarodil, plody prekvapili veľkosťou. Dnes som ich obral, lebo napriek zelenej farbe šupky sa do nich pustili vtáky. Strom rastie na plánke dosť bujne do výšky, koruna je pomerne úzka. Charneuská to nie je určite, tú máme a tvar listov je úplne iný. Ďakujem za každý tip, Jozef

host - 37.142 (?), 19.9.2021 22:18
...ešte jeden detail plodu.

Zdeněk.J - (8) - 17.151 (?), 13.10.2021 4:42
Po měsíci zdravím a děkuji pane Mičurin za pomoc s určením. Co jsem se díval po netu, opravdu Nojabrskaja je tak tvarově rozdílná, že se těžko podle tvaru určuje. Ale myslím, že už nemám důvod se domnívat, že by to byla nějaká jiná odrůda. Včera jsem sklidil všech osm plodů, jsou velké, těžké, mám z nich radost.Jsou to moje úplně první hrušky mnou vypěstované.Teď už jenom hlídat kdy se dostanou do konzumní zralosti. Foto připojuji.

Zdeněk.J - (8) - 17.151 (?), 13.10.2021 4:50
A ještě aby toho nebylo málo, vedle mám druhou hrušeň,konferenci na kdouli, urodili se na ní jen dva plody.Z nich jsem ale také trochu rozpačitý, rozhodně mi to nepřipomíná plody konference jak je znám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz