Špatné Ph pro hrušku?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
22.3.2015 23:04

.Prostě mi vychází že s hrušní se nemá člověk mazlit.

   Problémem mnohých diskutujících je, že jednu svoji epiizodickou zkušenost (třebas pravdivou) povýší na zákon. Já jsem jednou při přesazování semenáčků jeden zapomněl v trávníku a on - místo aby uschnul - vleže zakořenil. Ale nebudu tvrdit, že nejlepší způsob výsadby podnoží je roýzhodit je po trávě.
    Nicméně souhlasím, že hrušně jsou potvory a ujímají se jinak, než by člověk - s ohledem na stav kořenů a připravenou půdu - čekal. Obvykle hůř, ale výjimečně i líp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 78.28 (?), 24.3.2015 7:40

Hrušně si z člověka někdy fakt dělají legraci, stalo se mi několikrát, že první dva či tři roky neměla skoro žádné přírůstky a pak se najednou rozjela, v poslední době mi to udělala Špinka, trápím se už s druhým stromkem Bohemicy. A naopak mě pozitivně zaskočila Williamska, u které bych právě čekal, že bude problém s růstem, ta zatím(několik let) roste krásně. A Williamsova to je, její plody jdou celkem jasně poznat.  

Jelen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 32.151 (?), 24.3.2015 22:56

hrušně na kdouloni mohou babčit, je třeba je nenechat kvést.  Kdouloňová podnož je také citlivá k mrazu. Může být už ze školky namrzlá. Jinak se stromky na ní ujímají lépe než na semenáči protože má dostatek jemných kořenů. Ovšem další růst je právě závislý na té kdouloni a co se sní děje.

Kdouloňovou podnož poznáte i se zašlou návěskou, kůra je tmavá, posetá rezavými lenticelami. A je slabší než naroubovaná část.

Semenáč, pláně, má světle šedou hladkou kůru. A je zpravidla stejně nebo i silnější než naroubovaná část, prakticky nedělá bouli v srůstu.

Bohužel hrušňový semenáč tvoří málo jemných kořínků. A pokud vám prodají mělce podoraný stromek, který má jen báze silných kořenů, moc se to ujímat nechce.  Sám jsem měl několikrát po sobě problémy s Karinou na semenáči, ne a ne stromek ujmout. A to jsem to měl z různých školek. S poměrně pěknými kořeny. Povedla se mi ujmout Hardyho, Dekora i Bohemica, Červencová, Solanka, Koporečka i Pstružka;  na kdouli pak Dicolor, Konference a Nojabrskaja. Ale Karina ne a ne. Říkal jsem si ta Karina je snad začarovaná! Nezbylo než vzít rouby a naroubovat ji na již ujmuté pláně.

Půda u nás není bazická je to na žulách a granodioritech.

JK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika