Solanka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 153.112 (?), 12.2.2018 19:53
Vrúble ktoré sa ažko hľadali. Musel som po tme sťahovať konáre a tak odstrihnúť asoň takéto. Takže mi to musí výjsť! Inak na to že aké su krátke - tak sú dosť neobvikle hrubé.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.112 (?), 12.2.2018 21:02
No a ešte taká poznámka, kto to môže doma porovnať ak ju má - nemám síce dobre viditeľné odfotené ale na dvojročnom dreve sú tie bodky (čes. tečky) tiež veľmi výrazné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.34 (?), 18.2.2018 21:42
Tak to jen potvrzuje hypotézu že se jedná o Solanku. Nezvykle silné a tečkované letorosty jsou vyložen typické...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.112 (?), 20.2.2018 21:15
Vďaka za odpovede Páni Ing. Fidla a Hlavatý - s tým článkom v obrázku. Už som o nich čital aj pomológia Řihu a Vaněka, vzdá sa, že sťaby letná hruška má len jednú nevýhodu a síce že jej mnoho rokov (asi viac než u Clappovej) trvá kým sa rozplodí. Zaujímavé je že opeľovacie schopnosti - Veněk i stareodrudy.org píšu že sú nepreskúmané. Na súčasné Namecké zdroje tvrdia že je opelovač dobrý. Nemci si v súčasnosti daly námahu skúmať starú sortu? Asi to hovorí o jej kvalite.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.114 (?), 29.7.2018 7:50
Pochopil jsem, že jste od L. Mikuláše. My ji máme v N.Malatínoch a letos zarodila.
FO
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.131 (?), 29.7.2018 6:44
Úroda 2018. Vzhľadom na mimoriadne teplú jar 2018, ktorá bola najteplejšia v histórii meraní na Slovensku (rekordný Apríl aj Máj) vegetácia začala nevidane skoro v týchto vyýších polohách, ovocie dozrieva doslova skoro až o mesiac skôr než vlani. Máslovka Clappová už v Lipt. Mikuláši dozrieva, no ešte trochu skôr začala okolo 20 - 25 Júla hruška o ktorej tu pán Ing. Fidla zhodnotil že zrejme pôjde o Solanku. Strom mal už na jar menej kvetov než vlani, aj trochu nižšia úroda avšak plody hoci sú dosť malé, sú o mnoho chutnejšie než odroda Clappová. Ak sú toto Solanky, tak sú úžasné, lenže väčšina plodou hnije na pozemku nepoužívanej budovi firmi K- cera.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.131 (?), 29.7.2018 6:47
Plody sú veľmi voňavé, neviem prečo sa mi v prvom dnešnom príspevku nepodarilo vložiť fotku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.145 (?), 29.7.2018 8:14
S tým počasím by som Vás trochu poopravil - január a február boli veľmi mierne, ale v marci prišli silnejšie mrazy. To spôsobilo, že začiatok vegetácie bol u nás na teplej nížine naopak oproti bežným rokom oneskorený - o 10-14 dní. Tiež to vyvolalo o mnohých obavy, že takéto narušenie priebehu dormancie u kôstkovín spôsobí vymrznutie pukov (čo sa miestami potvrdilo, väčšinou našťastie nie). Potom (apríl a neskôr) bolo už počasie neskutočne priaznivé (teda okrem deficitu zrážok), vôbec neprišli obávané mrazy z prelomu apríla/mája. Vegetácia preto akcelerovala neskutočným tempom a počiatočný deficit rýchlo dobehla a predbehla. V súčasnosti je u nás jej predstih cca 3, možno aj 4 týždne. Ja by som sa z toho vôbec nevytešoval, jednak preto že vôbec netúžim oberať Bohemiu v polovici augusta alebo Rubinolu začiatkom septembra. To je ale len jedna stránka veci. Druhou je (resp.môže byť) kvalita takto v dozrievaní akcelerovaného ovocia. Dúfajme že to tak nebude (pri broskyniach a letných jablkách sa tieto obavy nepotvrdili), ale dosť ma znepokojil príspevok Jiřího 1968, ktorý referoval i mizernej kvalite sliviek. Hádam to tak nebude všade. Isté je, že žiadnu Afriku tu my ovocinári nepotrebujeme. Jednou stranou mince sú konáre obsypané plodmi, druhou zasa kvalita týchto plodov. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.129 (?), 1.8.2018 12:48
Je pravda že niektorým odrodám môže takýto postup vegetácie uškodiť, zimné odrody budú možno málo trvanlivé. Ale na kvalitu ovocia to má negatívny dopad asi skôr v nížine. Tie Slivky (také aké si pamätám aj v Septembri) už však niektoré začali aj v záhrade môjho otca, a bohvie čo sa mi to naozaj nevzdá, sú len sladké nepikantné, nekorenisté... boli to však ešte len prvých pár plodou, tak uvidím.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|