Kořeny hrušně

host - 204.1 (?)
2.10.2007 9:37
Klasický drenážní trubky jsem viděl zarostlí jemnými kořínky tak že byli plné jemných kořínků který tvořil válec podle vnitřního průměru dlouhé trubky by museli být poškozené jinak se donich kořeny nedostanou .                             žs
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 52.240 (?), 19.9.2007 13:26, zobrazeno: 11274x
Dobrý den, prosím o radu, máme na pozemku vzrostlou letitou hrušeň, má odhadem tak 10 metrů výšky, zajímalo by mi, jak hluboko může mít kořeny. Zhruba 170 cm pod úrovní země nám totiž vede kameninová trubka odpadu od kanálu, který přestal odtékat, zdá se, že přímo v kanálovém sifonu to není, napadá mi, zda nemohly prorůst trubkou kořeny, Díky za info, Lucka

host - 168.167 (?), 19.9.2007 14:12
Kořeny hrušně by teoreticky mohly dosáhnout na tu trubku, záleží na kvalitě půdy.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 19.9.2007 14:50

Jistěže, desetimetrová hrušeň může mít kořeny 170 cm hluboko. Přesto si nemyslím, že kanál ucpala zrovna ona.
1. I když strom do té hloubky dosáhne, většinou roste tam, kde cítí živiny a vodu. Pokud roura neprosakovala, nic tam kořeny chemotakticky nelákalo.
2. Není mi jasný mechanizmus, jakým by kořeny prorostly kameninovou rourou. Teoreticky spárou mezi jednotlivými skružemi, ale že by tím ucpaly průsvit kanálové roury, se mi nezdá
3. Každou druhou zahradou prochází nějaké kanálové potrubí, často   mnohem mělčeji. Přesto bývá jeho ucpání velmi vzácné
4. Nakonec - rozhodnutí, zda za to hrušeň může nebo ne - nic neřeší. Ani když strom pokácíte, trouba se nezprůchodní. Beztak je třeba kanál uvolnit.

host - 1.251 (?), 21.9.2007 15:02
Ono většinou kanály jsou dělané tak, že se dají aspoň z jedné strany něčím protáhnout. Profíci mají ocelové péro, to se mně zdá na kameninovou rouru příliš drsné a mohlo by ji to poničit.  Ideální byly staré PVC hadice, ty byly poměrně tuhé, takže se jimi dalo "prošpárat" i poměrně tuhá zátka v potrubí, zase i trochu ohebné, takže sledovaly malé úhyby v potrubí a daly se nacpat do takového potrubí i  do délky 10 - 15 metrů a i přes ohyb v nějaké kanalizační šachtě. Taky, pokud se potrubí protahovalo zvenku, do hadice se mohla pustit voda a ta na konci hadice tu zanešenou zátku z hlíny a štěrku v rouře prostě rozplavila a vyplavila do šachty. Možná by to šlo zařídit i s dnešní měkkou opletenou zahradní hadicí, kdyby měla na konci malou trysku, která by v hadici udržovala nějaký tlak vody a tím ji napružila. Jinak třeba nedávno jsem čistil potrubí zevnitř obyčejným pozinkovaným drátem o průměru asi 2,5 milimetrů, nacpal jsem ho přes sifon v koupelně asi 6 metrů toho drátu do potrubí, povedlo se mi dosáhnout tu zátku asi 4 - 5 metrů od sifonu a potrubí uvolnit.. Já bych  tedy nejdřív doporučoval vyzkoušet tady tyto varianty, pokud to je možné a teprve potom kopat.

host - 204.1 (?), 2.10.2007 9:37
Klasický drenážní trubky jsem viděl zarostlí jemnými kořínky tak že byli plné jemných kořínků který tvořil válec podle vnitřního průměru dlouhé trubky by museli být poškozené jinak se donich kořeny nedostanou .                             žs

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 2.10.2007 14:45
To jo, ale drenáže jsou konstruovány právě podle toho, aby drénovaly, tedy aby jímaly vodu po celém svém průběhu. Kanalizace je něco jiného, vede, pokud možno hermeticky, odpadní vodu odněkud někam.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz