Hrušeň "Šedka"



host - 215.8 (?)
13.7.2007 16:07
Šedka - bude to asi Muškatelka šedá (zraje v srpnu) nebo Špinka (zhruba o měsíc pozdnější). Obě jsou drobné, sladké, se rzivou, jakoby "koženou" slupkou, hlavně Špinka s vynikající aromatickou chutí. Špince se také místně říkalo "šedivka". Technologickou vhodnost pro zpracování na pálenku neumím posoudit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 5.101 (?), 9.7.2007 14:39, zobrazeno: 7032x

Dobrý den,

rád bych se zeptal zda někdo nezná odrůdu hrušek "šedka". Jde o pomněrně malé plody. Mnohé jsem o ní slyšel - hlavně pak o kvalitní pálence z této odrůdy - ale nemohu zjistit jak se tato odrůda nazývá "oficiálně" a jak ji poznám.

Dále bych vás požádal o doporučení vhodné odrůdy ke konzumaci a skladování - rádi bychom si něco vysadili na zahradu místo velmi staré a již neplodící hrušně.

Děkuji za odpovědi.

Petr Nedavaška

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 13.7.2007 11:40

Všechny zimní hrušky jsou poměrně náročné na sumu ročních teplot a z horších podmínek např Vysočilny dostatečně nevyzrají a nebývají příliš chutné. Mně se docela osvědčila Amfora, ale i ta vydrží sotva do Vánoc. Ke konzumaci se hodí v podstatě hrušky všechny, proto se pěstují.
   Šedka bude asi místní název lokální odrůdy. Pálenka z drobných hrušek bývá spíš tradiční než že by kvalitou překonala hrušky velké. Kvas obsahuje příliš mnoho slupek, jader, stopek, uštů a jádřinců. Tyto struktury kvasu neprospějí, naopak zvyšují riziko octovatění kvasu a suché destilace při pálení. Kvůli nim se někdy přidává voda a cukr a to taky není to pravé. Drobné hrušky se pálívají zejména proto, že na velikých stromech jich je hodně, na nic jiného se nehodí a při setřepání se drobné plody nerozbijí.

      
host - 215.8 (?), 13.7.2007 16:07
Šedka - bude to asi Muškatelka šedá (zraje v srpnu) nebo Špinka (zhruba o měsíc pozdnější). Obě jsou drobné, sladké, se rzivou, jakoby "koženou" slupkou, hlavně Špinka s vynikající aromatickou chutí. Špince se také místně říkalo "šedivka". Technologickou vhodnost pro zpracování na pálenku neumím posoudit.
   
host - 15.162 (?), 13.7.2007 22:03

Taktéž to může být i Šedá zimní, též zvaná Beregriska zimní rebo Beurré de Lugon či Graue Butterbirne.

Zkušenosti s ní nemám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika