Všechny zimní hrušky jsou poměrně náročné na sumu ročních teplot a z horších podmínek např Vysočilny dostatečně nevyzrají a nebývají příliš chutné. Mně se docela osvědčila Amfora, ale i ta vydrží sotva do Vánoc. Ke konzumaci se hodí v podstatě hrušky všechny, proto se pěstují.
Šedka bude asi místní název lokální odrůdy. Pálenka z drobných hrušek bývá spíš tradiční než že by kvalitou překonala hrušky velké. Kvas obsahuje příliš mnoho slupek, jader, stopek, uštů a jádřinců. Tyto struktury kvasu neprospějí, naopak zvyšují riziko octovatění kvasu a suché destilace při pálení. Kvůli nim se někdy přidává voda a cukr a to taky není to pravé. Drobné hrušky se pálívají zejména proto, že na velikých stromech jich je hodně, na nic jiného se nehodí a při setřepání se drobné plody nerozbijí.