Černání listů, vhodný postřik?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4665) - 2.164 (?)
5.6.2025 23:05
Nedá, pokud jste nehnojil na jaře, tak můžete dát trochu například Cereritu. Strom si s tím poradí, ještě něco naroste. Mně to dělá odrůda Konference, zatím na ní nic nepozoruji, ale zítra může být vše jinak.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 111.78 (?), 5.6.2025 19:13, zobrazeno: 483x

Dobrý den,

během velmi krátké doby, cca 2 dny, mi na hrušni zčernaly listy (viz obrázek) a začaly opadávat.

Ve starších příspěvcích jsem si našel, že by se mohlo jednat o:

• vlnovníka,
  • nebo strupovitost hrušní

Vedlejší jabloň jsem ošetřoval sadou "Zdravé jablko" (Scala + Bellis) a při té příležitosti jsem vždy postříkal i hrušeň. I přes postřik jsem na několika místech našel začínající rzivost (také na obrázku), ale jinak strom docela prosperoval, tedy kromě toho, že letos nenasadil žádné plody. Ke zčernání došlo velmi rychle, během asi dvou dnů.
 Odrůdu neznám (strom je po předchozím majiteli) a není příliš starý (cca 6 let). Na konci zimy jsem na něj ještě umísti pásky s typhlodromem piri, ale ten se prý rozmnoží na účinnou sílu až druhý rok.

Chtěl bych se zeptat:

• dokáže někdo poznat, zda je to vlnovník, skvrnitost nebo něco úplně jiného?
  • jaký je dobrý postřik na skvrnitost? (zdá se, že Scala a Bellis strom neochránily, pokud by to byla skvrnitost),
  • postřik na vlnovníka jsem našel na internetu Kumulus WG, je to OK?,
  • je možné strom pro jistotu postříkat Kumulem i nějakým fungicidem najednou?

děkuji, Tomáš

host - 111.78 (?), 5.6.2025 19:17

připojuji obrázek

černá listy na hrušni
černá listy na hrušni

host - 121.108 (?), 5.6.2025 21:47

Mám úplně stejný problém. Během deštivého počasí se to rychle objevilo. Škody od vlnovníka podle obrázků vypadají jinak. Moji kandidáti jsou: strupovitost, šedá skvrnitost, hnědá skvrnitost...

host - 111.78 (?), 5.6.2025 21:53

Ano, také si říkam, že na vlnovníka by to bylo nějaké rychlé. Listy nejdřív bez poškození a najednou velmi rychle zčernaly. Vlnovník by to musel určitě chvíli vysávat.

Snad bude někdo vědět, o co se jedná...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4665) - 2.164 (?), 5.6.2025 22:25
Myslím, že to je úžeh od slunce. Najednou se oteplilo, prší, rosa, prudké slunce, kapky vody jako lupa...

host - 111.78 (?), 5.6.2025 22:31

Děkuji za odpověď. Ano, je pravda, že počasí bylo takové nic moc a pak najednou bylo kolem 28 stupňů (předevčírem) a vzápětí přišly velké deště.

Když svítí, tak ten strom má sluníčko až do večera.

Dá se s tím něco dělat? Nebo obroste znova až se počasí usadí? Nebo ho posílit nějakým hnojivem?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4665) - 2.164 (?), 5.6.2025 23:05
Nedá, pokud jste nehnojil na jaře, tak můžete dát trochu například Cereritu. Strom si s tím poradí, ještě něco naroste. Mně to dělá odrůda Konference, zatím na ní nic nepozoruji, ale zítra může být vše jinak.

host - 33.195 (?), 6.6.2025 7:33
Mam na Concorde (pribuzna s Konferenciou) kazdorocne spalene listy rovnako. Akonahle teploty vystupia nad 30 - 33C zacnu listy na slnku usychat. Pristepene dalsie odrody na tomto strome nemaju ziadne poskodenie. Zacal som prestepovat inou odrodou. Concorde / Konferencia neznesu vysoke letne horucavy poslednych rokov.

host - 121.80 (?), 6.6.2025 9:57

To je divné, konferenci mám taky, během teplého léta mi takto nikdy listy nezčernaly. Až teď když bylo deštivé počasí. Chápal bych kukyho zdůvodnění (kapky rosy jako lupa), ale ty listy mi takto zčernaly i v zahuštěných partiích / na severní straně koruny... 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 6.6.2025 12:53

Z obrazového atasu chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné.

Tento roztoč nevytváří žádné hálky
Tento roztoč nevytváří žádné hálky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty