Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ten pokus se stejnou odrůdou hrušně na různých podnožích - S1 a BA-29 mám v plánu udělat

Já si myslím, že takový pokus nebude o ničem vypovídající. Jistě jste postřehla, že spousta z nás má v poslední době problém s pěstováním hrušní. Velice špatně se ujímají, ačkoli všechny ostatní stromy se chytnou ukázkově. Jak jsem psal, já už zasadil cca 15 hrušní, ale ještě nikdy jsem neměl takovou, která by se normálně ujala a na jaře z ní vyrazily silné metrové výhony. Z jedné už vyhánějí, ale cca po 3 letech. Z další ani po 5 letech nic moc přírůstky. Jednu jsem musel vykopat, protože nepřirostlo vůbec nic - na kořenech byla boulovitost. Jedna zůstala 2 roky špičákem s malými lístky, a na konci druhého roku odešla (kupována u Urbana - už při nákupu měla trochu svraštělou kůru - prý to je normální a jak se napije, tak se vyhladí. Ano, vyhladila se, ale to je vše, co předvedla). Ostatní nějaké malé přírůstky mají, ale v žádném případě metrové pruty, jak se někteří chlubí se svými hrušněmi. A to jim dávám po zasazení tu nejlepší péči (aspoň jsem přesvědčen, ostatnímu ovoci to svědčí). Snažím se nejdřív hledat chybu u sebe, ale žádnou nevidím. Myslím si, že příčina bude v něčem špatném, co s nimi provedou školkaři / prodejci. Nevím, jestli problém při uchovávání několika týdnů na prodejně, nebo vyhánění růstu hnojivy, a nebo něčím jiným. Letos jsem úplně změnil prodejce, zkusil jsem doporučovanou prodejnu ve Strážnici. Výpěstky moc pěkné, ale kořeny mají dost osekané, tak mám opět pochybnosti, zda se tyto standardně ujmou, nebo budou další chcípáci do sbírky. Uvidíme.

Tím chci jen říct, že se vám nepodaří koupit hrušně stejné odrůdy na 2 různých kdoulových podnožích ve stejné (výborné) kondici, aby se po zasazení ukázkově ujaly a předvedly to nejlepší, co byste mohla srovnávat. V tomto směru jsem pesimista a myslím, že jediné, co srovnáte, je "roste pěkně" a "roste mizerně". Srovnání podle mě můžou provést jen sadaři, kteří zasadí stovky hrušní a statisticky dokážou říct, jaký je mezi nimi rozdíl v růstu. Ale ze 2 kousků od různých prodejců? Ale zkuste, třeba budete mít štěstí a v Čechách se prodává kvalitnější materiál než na Moravě. Já už na to po mnoha letech rezignoval a smířil se s tím, že je prostě budu dál zkoušet a udržovat péčí několik let, a třeba se časem některé z nich umoudří...

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika