Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ráda bych u tchána na zahradě zasadila podzimní hrušeň.
Poloha - Západní Čechy, 340 m, město (trochu hřeje).
Požadavky:
1. menší (maximálně střední) růst
2. brzký nástup do plodnosti
3. možnost a vhodnost naroubování Clappovou máslovkou - aby se vzájemně opylovaly
4. sladké, šťavnaté, kořenité, nejlépe velké plody (prostě chuťově výborné), které nebudou ve středně dobrých podmínkách natrpklé.

Po přečtení mnoha příspěvků zde se mi nejvíc zamlouvá Hardyho máslovka na kdouli. Plody by měly vyhovovat, kdoule by mohla větší růst trochu brzdit, má být odolná proti strupovitosti a namrzání a Clappova, kterou chci naroubovat, má asi podobně silný růst. Jediný problém vidím kde jí sehnat, viděla jsem jí nabízet jenom na pláněti a to by měla příliš bujný růst. Druhý problém je, že si nejsem jistá, zda se vzájemně opylí. U Hardyho se jako vhodný opylovač Clappova uvádí, ale opačně ne, tak nevím, zda to bude fungovat.

Druhá možnost hrušně, která by asi splnila uvedené podmínky, mě přišla Konference na kavkazském semenáči. Konference prý roste slaběji, tak by asi mohl být stromek na semenáči také menší. Je zajímavé, že naopak Konferenci nabízejí spíš na kdouli, kde pak roste prý opravdu hodně slabě, na rozdíl třeba od Hardyho, ale asi by se dala sehnat i na tom semenáči kavkazské. Také nemá trpět strupovitostí a namrzáním, bohužel prý hodně trpí rzí, se kterou tu mám problém (u tchána nevím). S Clappovou se vzájemně opylí, problém ale asi bude vzájemný růst, roub Clappovo asi poroste bujněji. Napadlo mě naroubovat celé dolní patro koruny Clapovou a vršek nechat Konferenci, to by mohlo vést k celkem souměrnému stromu, ale je to dost pracné řešení a nevím, zda by se 4 rouby najednou chytily.

Láká mě také přidat kromě Clappovo (kterou mám), ještě nějakou zimní, abych měla hrušky v létě, na podzim i v zimě, Nejvíc mě zaujaly kříženci Boscovo flašky (mě se ten slovenský název líbí o mnoho víc než český lahvice) a Drouardovo - Erika, Jizera, Jana, Vladka. Ta poslední (moje jmenovkyně) je mi svým názvem nejsympatičtější, ale jaké jsou mezi nimi chuťové rozdíly, která by byla vhodnější do mých podmínek, nebo na naroubování zvoleného druhu, to vůbec netuším. Taky vůbec netuším kde sehnat rouby.

Které řešení mi víc doporučíte? Nebo něco úplně jiného, co mě zatím nenapadlo a je to k sehnání?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika