uhličitan vápenatý

host - 219.77 (?)
13.11.2008 17:23

S použitelností bych souhlasil, na plochu cca 100 m2 jsem dával co rok až dva cca dvě - čtyři desetilitrové plechovky -kolik bylo zrovna po ruce - nehašené vápno i zvětralé, vápenec - po létech stejně nikdo nevěděl, co to je vlastně zač.Pokud si vzpomínám, pálené vápno se hasilo na další použití -z jednoho kbelíku byly po zhašení čtyři, tzv.hydrát nabyl nepatrně, vápenec se jen sypal po zahrádce.Mleté vápno hašené -jedná se v podstatě o hydrát?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 34.2 (?), 22.10.2008 12:34, zobrazeno: 22695x

Mám na zahradě dost kyselou půdu a chtěl bych ji před zimou povápnit. Samozřejmě, že existují speciální dolomitické vápence, které jsou ovšem trochu dražší (mám velkou zahradu cca 1000 m2). V OBI ve stavebninách jsem objevil uhličitan vápenatý CaCO2  - jemně mletý, který je levnější. Lze ho k tomuto účelu použít.

host - 130.20 (?), 22.10.2008 12:38

Určitě ano. Z.E.

host - 219.77 (?), 13.11.2008 15:13

Zajímalo by mne, jaký je rozdíl a na co se hodí či spíše nehodí vč. účinnosti a množství použití - MLETÉ VÁPNO HAŠENÉ - ČERŤÁK - je to obrovský pytel o váze 30 kg /129Kč a UHLIČITANEM VÁPENÁTOHOŘEČNATÝM - DOLOMIT B VJM -poloviční velikost pytle 40KG/99KČ a taky UHLIČITANEM VÁPENATÝM - 40kg/109kč - stejná, poloviční velikost pytle.

Hypermarkety v dnešní době nejsou tak dobře zásobeny, jak uvádějí.Tak jsem ze zahrady přešel do stavebnin, kde ovšem nemají zase potřebné informace.Potřebuji pohnojit zeleninovou zahrádku cca 10 x 10 m obklopenou lesy ve výšce 650n/m a tím snížit kyselost půdy.Pěstuji převážně rajčata, dále mrkev, petržele,pažitku, cibuli,fazole, salát.

Děkuji za orientaci.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 13.11.2008 15:36

Myslím si taky, že použitelné jsou všechny uvedené chemikálie.
Pálené vápno CaO je relativně silná zásada (byť jde o oxid). Hodí se do vlhkých, težkých, jílovitých, kyselých půd. Vzdušnou vlhkostí se vyhasí na hydroxid a současně vzdušným CO2 zreaguje na uhličitan. Tím nabývá na objemu, půdu tak provzdušní, vylehčí a samozřejmě snížuje její kyselost. Uhličitan Ca CO3 (s dolomitem i bez něj) je jen slabě zásaditý a téměř nerozpustný, takže se uvolňuje pomalu, ale i v lehké půdě dlouho vydrží. Je chemicky velmi podobný jako hornina vápenec či okopaná stará vápenná omítka.
   Při stejné hmotnosti obsahuje oproti pálenému vápnu méně vápníku - jednak kvůli velikosti molekuly a taky přítomností vody.

host - 219.77 (?), 13.11.2008 17:23

S použitelností bych souhlasil, na plochu cca 100 m2 jsem dával co rok až dva cca dvě - čtyři desetilitrové plechovky -kolik bylo zrovna po ruce - nehašené vápno i zvětralé, vápenec - po létech stejně nikdo nevěděl, co to je vlastně zač.Pokud si vzpomínám, pálené vápno se hasilo na další použití -z jednoho kbelíku byly po zhašení čtyři, tzv.hydrát nabyl nepatrně, vápenec se jen sypal po zahrádce.Mleté vápno hašené -jedná se v podstatě o hydrát?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz