Koňský hnůj



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?) 
4.4.2013 13:19

Já právě taky ne, dokud po aplikaci koňského hnoje nedošlo k deformacím rostlin. A to ho mám od známého a sám jsem si ho nakládal přímo "zespod" koní. Není to zase nějaký velkostatkář ale odborník každým coulem, a právě od něj mám informace o nutnosti ošetření proti plevelům v lánech. Každý den absolvuji autem trasu do práce a vidím co se na polích děje, vidím (a i cítím) i během roku v kanceláři na svém pracovišti. 

Po zkušenostech které jsem za poslední dvě sezony získal, bych použil již hnůj jen na zapracování do země, mám i obavy ho kompostovat, protože pak by došel do styku s mladými rostlinami. Něco ještě mám v rok starém kompostu a chci to dát dospod nově budovaného skleníku, každopádně smíchat se zeminou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 255.117 (?), 4.4.2013 13:48

Tiež používam konský hnoj, iný druh nemám k dispozícii. Zatiaľ som nemal problém s poškodením rastlín prípadnými zvyškami herbicídov. A to si nerobím ilúzie, že by koniari používali pod kone "bio" slamu. Slamy je málo a je drahá, preto často na podstielku používajú kukuričnú slamu.

Predpokladám, že všetky husto siate obilniny vrátane kukurice sa pestujú za použitia herbicídov. Dúfam, že herbicídy sa po nejakom čase rozložia. Mám pomerne ťažkú pôdu, a hnoj výrazne pomáha zlepšovať štruktúru pôdy. Používam slamnatý hnoj aj ako mulč napr. pod tekvice. 

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.59 (?), 29.8.2013 8:51

Chovám kone 30 rokov a ešte som sa nestretla s kukuričnou slamou ako podstieľkou- a vlastne ako poľnohospodár ani s takýmto termínom- pre mňa je to stále len kukuričné kôrovie.

Konský hnoj je poklad, pre záhradára neoceniteľné zlato, len treba pomeniť mýty o ňom, na túto tému pripravujem webovú stránku / bude fungovať od septembra 2013/ s víziou zmeniť spôsob premýšľania o hnoji ako " ako o probléme organického pôvodu"  a využiť ho ako lacný prírodný zdroj živín

A ďakujem sa všetky príspevky v tejto disuisii, sú neoceniteľný zdroj inšpirácie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 29.8.2013 9:17

Co používáte jako podestýlku? Předpokládám že slámu. A ta sláma je odkud? Z polí neošetřených selektivními herbicidy? Nevím jak u vás (a nemyslím si že je tomu jinak protože každé pole je zaplevelené), ale tady u nás roste plevel rychleji než obilí a bez postřiků by zemědělci nesklidili žádné obilí. Proti koňskému hnoji nikdo nic nenamítá, jen proti tomu svinstvu které obsahuje. Starý odleželý hnůj snad, ale čerstvý hnůj pod záhony aby zatopil;  jak poznáte že se herbicidy odbouraly? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 171.154 (?), 4.10.2013 11:21

No, v kazdem pripade, by mne zajimalo, jak je to z hnojenim... kdyz pohnojim pudu tyden pred zasazenim spalim rajcata nebo ne... moje koblizky jsou od koni co ziji jen venku a louky na farme se nicim nestrikaji... tak ze, pred zimou jsem nestihla upravit pudu tak to dohanim ted pred sadbou... trochu jsem pudu prosipala ovcima bobkama ale pod rajcata bych rada neco silnejsiho... jak na to?

Dekuji za rady P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.7 (?), 4.10.2013 12:05

tyden pred zasazenim...? Zijete v Australii alebo v Juznej Amerike?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hnojůvka - (1) - 122.64 (?), 7.3.2014 6:50

Dobrý den.

Pane Mirku, stále mluvíte o herbicidech.No když jsou ve slámě, jsou nejspíš i v zrnu, ne?A určitě jíte chleba, rohlíky,že?Tak že si myslím, že pokud hnůj pomůže alespoň trochu, aby nám zúrodnil půdu, musíme se smířit s herbicidy.A ruku na srdce, čím likvidujete mšice, plíseň na rajčatech, rez či padlí?A plevel?Chemie se v této době už nezbavíme.Kupujete ovoce a zeleninu v obchodech, všechno je plný chemie.

Já zahradu hnojím hnojůvkou.Je to velice jednoduché a zdravé hnojivo.Do sudu naházím kopřivy(nekvetoucí),zaliju vodou a nechám kvasit 14 dní.Občas zamíchám.Dávám deci na deset litrů vody.Rostlinám se daří.Jinak všem doporučuji, aby zabrousili na Ekozahrady Jaroslava Svobody.Budete překvapení, co vše děláte na zahradě špatně a získáte spoustu užitečných rad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 7.3.2014 12:23

Dobrý den taktéž, poněkud jste můj postoj nasměroval(a) někam jinam a tak bych chtěl ještě znovu zopakovat můj názor na uvedené téma. Samozřejmě že to svinstvo je všude kolem nás a my s ním musíme žít, byť by šlo jen o rohlíky nebo chléb. Já taky hnojím a taky ošetřuji chemicky, ale tady je důležité že vím kdy a jak tak činím!!!, to bohužel u kupovaných věcí nevím a proto se snažím co nejvíce se jim vyvarovat. Nejhorší jsou právě selektivní herbicidy, jejich používání jsem vyloučil již před několika lety. Zrovna včera jsem zakládal vyvýšené záhony a do nich dával koňský hnůj, byl ale starý a odleželý, když jsem si ho nakládal tak většina měla vlasnost samovolně se rozpadajícího kompostu, jedním slovem krása. Psal jsem výše že na záhony koňský hnůj ano (ale ne čerstvý), ale do skleníku, foliáku nebo květináčů ne, stejně tak ne kupovaný balený kompost nebo z kompostárny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.194 (?), 26.5.2014 14:54

Do jaké nádoby prosím sekáte kopřivy na výluh? Musí být uzavřeno víkem nebo otevřené? Děkuji. JANA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 74.198 (?), 22.9.2016 22:06

tak jsem si sehnala čerstvý konský hnúj a nevím jak ho nechat dozrát.nechávám ho v igelitových pytlech na záhoně a doufám že se tak brzy rozloží, co by jste poradili?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika