kompostér

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
27.3.2009 19:13

Kompostéry máme dva a jsme s nimi moc spolojeni.  Zatímco jeden plníme, druhý už je připravený na vyprázdnění.  Takže to střídáme a každý rok vyprazdňujeme jeden - vždy na podzim.  Dáváme do kompostérů úplně všechno, včetně plevele a v zimě jsme přidávali i popel z dřevěného uhlí.  Přes rok prosypu obsah trochou písku s přídavkem mletého dolomitického vápence.  Předními dvířky se uleželý kompost dobře vybírá. Máte pravdu, že vypadají lépe, než hromada někde v koutě zahrady.  Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 207.66 (?), 27.3.2009 18:07, zobrazeno: 6002x

Děkuji všem za odpovědi na můj předešlý dotaz ohledně vápnění půdy. Chtěla bych se ještě zeptat ostatních, jestli mají nějaké zkušenosti s kompostérem a jaké. Docela vážně o něm uvažuji, protože do kompostu, který máme na zahradě teď se už léta sype hlavně posečená tráva (to by nevadilo) ale také hlavně všechen vytrhaný plevel ze záhonů. Prostě to není kam jinam dát. Co to ale pak udělá na záhoně si kadý může představit. Proto bych ráda založila kompost znovu a kompostéry se mi moc líbí. Vypadá to i lépe než tlející hromada. Jediný, který jsem ale zatím viděla byl v Mountfieldu a nebyl zrovna levný. Dá se sehnat někde jinde levněji? Děkuji

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.3.2009 19:13

Kompostéry máme dva a jsme s nimi moc spolojeni.  Zatímco jeden plníme, druhý už je připravený na vyprázdnění.  Takže to střídáme a každý rok vyprazdňujeme jeden - vždy na podzim.  Dáváme do kompostérů úplně všechno, včetně plevele a v zimě jsme přidávali i popel z dřevěného uhlí.  Přes rok prosypu obsah trochou písku s přídavkem mletého dolomitického vápence.  Předními dvířky se uleželý kompost dobře vybírá. Máte pravdu, že vypadají lépe, než hromada někde v koutě zahrady.  Zdravím - Daniela.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 16.5.2009 12:13

A taky v nich podle všeho narůstá lépe teplota (a vyšší se tam udržuje), než ve volné hromadě kompostu, což je vhodné pro lepší likvidaci semen plevelů apod. Nedávno jsem četl článek o německém testování kompostérů, nebyly tam žádné doporučené značky, prý nejde ani tak o cenu. Dobrý může být i za slušnou cenu, pisatel ale zdůrazňoval, že by objem kompostovací nádoby měl být alespoň 400 litrů. Protože v tomto objemu si udrží důležité vlastnosti - jako teplotu a vlhkost - zatímco u menších je to prý problém.

Viděl jsem v hobby řetězcích tak od cca 1000,- Kč docela pěkné. Někdy jsou akce... tak snad budete mít štěstí. Jinak se liší třeba i počtem přístupových míst ze spodu (některé mají jedna dvířka, jiné 4 - tedy z každé strany po jedněch; všechna 4 asi člověk nepoužije, leda že by měl kompost v prostředku zahrady, ale možná později přístup z více stran oceníte).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz