Jak granulovaný kravský hnůj



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 175.210 (?) 
18.1.2013 18:12

Nevím jestli máte pravdu. To co vychází z živých organismů je kyselé povahy. Proto také nelze pěstovat hnojňáky, chcete-li kaliforňáky, v čerstvém hnoji. Hnojením statkovými hnojivy se zvyšuje kyselost půdy a proto se další rok vápní, nebo používají hnojiva vázaná na vápník. A také podle toho se pěstují různé plodiny. Je pravda, že brambory jsou náročné na živiny, ale také snášejí kyselejší reakci půdy. Řepa je také náročná na živiny, ale vyžaduje zásadité prostředí. Takže v první trati po hnojení statkovými hnojivy, pěstujeme brambory, v druhé po přihnojení vápenatými strojenými hnojivy kořenovou zeleninu a v třetí trati cibuloviny, které přihnojíme jen v případě, že máme k dispozici chem. rozb. půdy, což u zahrádkáře nehrozí. Ale kdo by chtěl vypěstovat vysoce kvalitní cibuloviny, tak pěstování musí probíhat na záhoně kde byla dvacet let louka. Neni to z mé hlavy, to jsou zkušenosti předků. Kompost, který je vyrobený správnou technologií je povahy neutrální, živiny obsahuje v jiných formách- prostor pro doplnění odborníkem, a proto se může použít kdykoliv a k čemukoliv.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 175.210 (?), 18.1.2013 16:25

Můžete sušit a před použitím a skladováním v igelitových dobře uzavřených pytlích rozdrobit. Větší část dusíku, ovšem ztratíte. Třeba např pod amarylis(ne nahoru), neexistuje nic lepšího.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.235 (?), 19.1.2010 10:40

Souvislosti s těmi ČOV jste neměl připomínat, používám granule vyjímečně a teď určitě vůbec ne.Věřím, že naši koumáci přicházejí na všechno možné a hlavně jak snadno a rychle zbohatnout.Kdyby z ČOV šly jen těžké kovy, ale tam se toho vyskytuje mnohem víc!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 146.129 (?), 19.1.2010 13:36

no ja pouzivam kravsky hnuj ulezeny treba vic jak dva roky...... no roste to mnohem vic nez znam ty co maji granule... roste mi na tom i lepe pokojovky a palmy... no ja to reknu tak, ze tady to bylo uvedeno, ze granule jsou lepsi pro ty co jim vadi ten zapach co ma kravsky hnuj primo a je treba lepsi do ruky. no ale ja to presazuji doma a neni to tak strasne... asi ze jsem z vesnice... a nebo lepe jsem spise zvykla na tu vuni nebo pro nekoho zapach...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 20.1.2010 19:35

Proččetl jsem si celou diskusi.Ze školy si pamatuji, že hnůj se dává do půdy také kvůli oživení půdního mikroedaonu, tzn. půdním mikroorganismům, podle mne je mikroedafonu v granulích hodně málo, krom toho tam dusíku asi moc nebude, jak tu už bylo řečeno.Já granulovyným hnojem hnojím pouze pokojovky, teda rostou po tom, ale něco zázračného to není.Dle mého názoru, pokud by se s tím hnojily záhonky, tak by to vyšlo na velké peníze, jinak by to nemělo cenu.Do záhonku bych si to nedal z důvodu neznámého původu zdroje hnoje.Myslím si, že granulovaný hnůj se dá použít na občasné pohnojení trávníku na jeho ozelenení po případném poškození, ale na pravidelné hnojení to není.Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 20.1.2010 19:50

Granulemi hnoje jsem nehnojil, ale jestli v něm vidím něm neco pozitivního,  tak snad jeho přírodní původ a absenci chemikálií. U pokojovek mi ale umělá hnojiva nevadí - pokojovky nejím. 
   Ani nevím, jak jsou granule velké, jestli trávník po pohnojení a po dešti nebude připomínat výběh slepic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.253 (?), 27.2.2010 13:57

Jsem host z 18.1.

Výhoda granulí je pro mne opravdu v tom, že spíš unesu na zádech pytlík granulovaného hnoje než 4 kýble chlévského. Nemám nikoho, kdo by mně ty táčky vozil a rozvážel po zahradě. A dva kyblíky donešené mrvy mi zahradu nepohnojí...

Na trávník je určitě použít nejde - po rozhozu by se granule měly zahrábnout. Dusíku v nich už moc nebude, /a kolik ho zbude na louce z kravinců?/,ale draslo určitě ano.  A co je nespornou výhodou je hodně velké vylepšení struktury půdy - granule po nabobtnání se rozpadnou a smíchají s původní zeminou. A tak, jak je skvělý zředěný výluh z kuřinců, totéž platí i o výluhu z granulovaného hnoje. Navíc už loni byl k mání i hnůj koňský /do pařeniště/,   chci věřit, že dojde i na ony oblíbené kuřince.

Znovu se ale ptám těch, co granule používají - máte stejnou zkušenost se vznikem nějaké plísně na granulích po rozhozu a nezahrabání do zeminy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.10 (?), 20.3.2010 20:33

Zabudnite na kravsky hnoj aj keď je granulovaný. Jeho používanie je skôr už len akousi tradíciou. Ja použivam Humac Agro, granolované organické hnojivo s vysokym obsahom huminovych kyselín. 1kg Humac Agro je učinný ako 8kg kravského hnoja. Pritom je Humac Agro lacnejsí ako hnoj.  Jomo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 119.93 (?), 31.3.2010 15:52

Přečetla jsem diskusi a kousek jsem se poučila. Mně osobně, i když jsem kousek od Prahy, lépe voní kravský hnůj, než granule. Odpověď pro paní, co se ptala na plíseň po granulích.Granule jsem na staré zahrádce používala dva roky, ale pouze ve fóliákupod papriku. Neměla jsem žádnou plíseň a byla jsem spokojena. Dobře se pak daří i plevelu.Z důvodu nedostatku času jsem jej nechala vyrůst a pak mi sloužil jako výborné stínění pro papriku a udržování vláhy ve fóliáku. Neočekávejte však, že vám granule vyhřejou půdu jako odležený hnůj. Sehnet hnůj je však obtížné, takže podle mne jsou lepší granuje než nic. Dobré je granule nejdříve namočit. Vůně nic moc, ale člověk to přežije. Granule jsem používala výhradně na pozim jako přípravu na další sezónu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 18.1.2013 19:08

Kdo má možnost, a tady skutečně jde jen o možnosti, může do pařeňáku, či skleníku k vytápění použít odpadovou jutu. Znal jsem zahrádkáře co ji používal, měl dokonce skleník postavený v modulu lisovaných balíků. Kdo tyto možnosti nemá, musí využít jiné.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika