Zcela nesouhlasím s démonizací potravinových aditiv. Mnohé aditiva jsou u nás zakázany ne jen z podezření ze škodlivých účinků. Taková žluť 2G, Fast green FCF a nebo třeba Červeň 2G jsou pěkné svinstva a například u posledního zmíněného je prokázána karcinogenita. Sice se u nás nesmí používat ale sem tam se objeví v různých potravinových suplementech. Dále třeba běžná Žluť SY, která je alergen a pravděpodobný karcinogen, obyčejný xanthan u kterého je prokázaný vliv na zvýšení hladiny glukosy v krvi a vzniku diabet. Studuji tento obor z hlediska výživy a fyziologie a vím o čem mluvím. Chemikové mají obvykle trochu jiný pohled na aditiva, řekl bych vlažný. Nevím čím to je - můj kamarád studuje chemii a nijak to neřeší, prostě je takový ostřílený. Právě si jede v nějakém výzkumu organokovových sloučenin platiny, vedle něj pracuje dosti velký podivín a hledá nějakou novou organokovouvou sloučeninu posforu a digestoř asi nemá rád. A co je to pro nějaký hloupý dusitan :-) Samozřejmě je asi hloupost sledovat aditiva v kompostu, tam bych se bál spíše reziduí antibiotik a jiných léčiv a hlavně hormonální antikoncepce.