Svraštělé hlízy jiřin
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 202.201 (?), 7.4.2008 9:52, zobrazeno: 14362x
Dobrý den, dívala jsem se na hlízy jiřinek, jak přežily přes zimu, měla jsem je v papírové krabici zabalené v novinách, ale jsou svraštělé a jako z gumy.Mohu je ještě zachránit?Mám je před výsadbou namočit v kbelíku s vodou?aby nabobtnali?Jak je mám příště uskladnit?mám nechat celí kopec hlíz i s hlínou?a stačí přepravka? nebo je mám nějak přikrýt?Myslím že noviny nasákli vlhkost a ted není daleko od toho aby to ještě začalo hnít.Děkuji za rady.VH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.201 (?), 7.4.2008 11:35
Tak já jim tedy dám ještě druhou šanci a všechny vysadím, snad se zadaří a porostou... Děkuji VH
|
|
 |
|
 |
 |
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 119.76 (?), 7.4.2008 11:43
Já přezimují hlízin jiřin tak, že je zabalím do novin a položím na přepravku s pískem. Noviny vsáknou vlhkost a pustí jí do písku.
Daleko víc se mi ale osvědčila metoda nechat hlízy na podzim v zemi zmrznout a sesbírat ze suchých květů semínka. Ty pak v vřeznu vysadím a v květnu si sázím na záhonky malé jiřinky. Během června jsou z nich trsy jako hrom.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.34 (?), 7.4.2008 15:05
Souhlasím s panem Vysloužilem. Měla jsem možnost porovnat jiřiny z výsadby hlíz a z vysévaných semen a bylo to - jak se říká- nebe a dudy...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.150 (?), 16.4.2008 17:15
Jsem jen laik -já uskladňuji hlízy jiřin do kýblů nebo jiných nádob s pískem, ale suchým, umístím je do sklepa a nezalévám je vůbec přes zimu. Nestalo se mi, že by shnily nebo svraštěly. Nevím, jestli je to tak správně, ale žijou a kvetou. Hana
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.89 (?), 29.4.2008 14:24
Zdravím. Já jiřiny hned po vyjmutí ze země pořádně properu hadící a nechám na sluníčku uschnout. Druhý den je nandám do přepravek od zeleniny.Žádný písek ani noviny. Na jaře sázím do kompostu. Jelikož nemám na zahradě vodu, zalévám málo. Rostliny dorůstají cca120cm a velmi bohatě kvetou až do mrazíků. Fanda.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |